Pączek - przepis na greckie pączki w miodowej polewie. Sprawdź, jak zrobić loukoumades

Najlepszy pączek? Przepis na miodowe greckie pączki jest ciekawą alternatywą dla naszych tradycyjnych przysmaków. Jak je zrobić? Receptura jest banalnie prosta, a smak oczaruje wszystkich domowników i gości.

Najlepsze pączki - przepisy na śródziemnomorskie przysmaki 

Tłusty czwartek już tuż tuż. Przygotowania do świętowania dnia pączka rozpoczynają się zazwyczaj kilka dni wcześniej. Teraz jest natomiast najlepszy czas na to, aby wybrać ciekawe przepisy, dzięki którym przygotujemy prawdziwą ucztę. Warto przetestować także nieco mniej znane receptury. Apetyczną propozycją będą z pewnością pączki prosto z gorącej Grecji, czyli loukoumades. Przepis na te przepyszne skąpane w miodzie śródziemnomorskie ciastka jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki - przepisy, które polecamy każdemu

Przepisy na pączki mogą być bardzo różne. Każdy ma swoje smakowe preferencje, dlatego często i chętnie je modyfikujemy. Pączki z marmoladą, lukrem, toffi lub karmelem to tradycyjne przysmaki w czasie karnawału. Na samą myśl o tych słodkościach cieknie ślinka i zaczynamy robić się już głodni. Jednak od czasu do czasu warto postawić na coś nowego. Najlepszą propozycją na przepyszną odmianę będą greckie pączki z miodem i orzechami. Poniżej znajdziesz prosty przepis na loukoumades. 

Przepisy na pączki - greckie pączki z miodem

Oto prosty przepis na greckie pączki skąpane w miodzie z dodatkiem orzechów i sezamu:

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • około 1 łyżeczki cukru
  • sól
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • olej
  • szklanka miodu (płynnego)
  • orzechy, ziarna sezamu

Greckie pączki. Zdjęcie ilustracyjneGreckie pączki. Zdjęcie ilustracyjne istock / Phips69

Wykonanie:

Jak zrobić pączki z miodem? Oto prosta receptura krok po kroku:

  • Krok 1: Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z mlekiem i cukrem. Całość pozostaw na kwadrans w ciepłym miejscu.
  • Krok 2: Przesiej mąkę. Dodaj do rozczynu. Następnie dodaj oliwę, sól oraz spirytus.
  • Krok 3: Połącz wszystkie składniki, dokładnie wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 120 minut.
  • Krok 4: Rozgrzej olej w głębokim garnku.
  • Krok 5: Ciasto podziel na mniejsze części, formując je w kulki.
  • Krok 6: Przejdź do smażenia.
  • Krok 7: Odsącz pączki z tłuszczu.
  • Krok 8: Gotowe greckie pączki polej obficie miodem i posyp posiekanymi orzechami i sezamem.

Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o:
Copyright © Agora SA