Bez nich tłusty czwartek nie istnieje. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak je zrobić w kilkanaście minut

Pomysły na przysmaki trzeba zbierać już dziś. Oprócz pączków i faworków warto też przygotować gniazdka. Z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdą pulchne i słodkie, a wykonanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu.

Tomasz Strzelczyk coraz częściej pokazuje propozycje na zbliżający się tłusty czwartek. Jedną z nich, zaraz za faworkami i pączkami, są gniazdka. Aby odpowiednio dobrze świętować ten dzień, warto wykorzystać tę oto recepturę. Nie tylko zrobisz je ekspresowo, lecz także zachwycisz się smakiem, który przypomni ci dzieciństwo. Przygotowane i przestudzone gniazdka warto oprószyć cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.

Przepis na gniazdka Strzelczyka

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 140 g masła,
  • 6 jajek,
  • 2 żółta,
  • 320  g mąki tortowej,
  • Składniki na lukier
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

metaliczne ubraniaTrendy 2023: ubrania w tych kolorach są intrygujące i bardzo modne! Dodadzą blasku glamour

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto parzone. Do garnka wlej wodę, wrzuć masło, szczyptę soli i zagotuj do rozpuszczenia składników.
  2. Gdy płyn zacznie wrzeć stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Ucieraj do momentu aż stanie się jednolite. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
  3. Gdy ciasto jest letnie dodawaj do niego po jednym jajku. Po każdym wyrabiaj.
  4. Wyrobione ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
  5. Na blacie rozłóż papier do pieczenia posmarowany niewielką ilością oleju. Wyciskaj na niego okrągłe gniazdka.
  6. Olej rozgrzej w garnku. Na ciepły tłuszcz wrzucaj uformowane kształty. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Podczas smażenia przygotuj lukier. Wszystkie podane składniki umieść w miseczce i utrzyj.
  8. Gotowe gniazdka przełóż na ręcznik papierowy, pozostaw do przestygnięcia i polej lukrem.
 

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej o: