Na czym smażyć faworki, aby najlepiej smakowały i pozwoliły uświetnić obchody tłustego czwartku? Opcji jest przynajmniej kilka i warto wiedzieć o tym, że ma się alternatywę. Przy tym smak i kaloryczność tych ciastek jest związana ze sposobem ich smażenia. W tym przypadku liczy się nie tylko typ tłuszczu, ale też techniczne podejście do zagadnienia.
Przede wszystkim trzeba pamiętać o:
Na jakim tłuszczu można smażyć faworki? Kluczową kwestią jest wysoka temperatura dymienia, która pozwala na to, by się nie przypalał i nie dochodziło do uwolnienia szkodliwych dla zdrowia substancji. Do wybieranych opcji należą:
Babcine sposoby na przygotowanie łakoci na tłusty czwartek wciąż są w modzie. Na czym najlepiej smażyć faworki? Wiele osób wykorzystuje do tego smalec. Dawniej wykorzystywano ten tłuszcz nie tylko z powodu jego dostępności, ale także wysokiej temperatury dymienia. Oczywiście wypada się też zgodzić, że stosowanie smalcu pozostawia wyczuwalny w faworkach charakterystyczny posmak. Posiada on również wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, niekoniecznie jest więc mile widziany we współczesnej kuchni.
Na czym smażyć chrust dzisiaj? Dla tradycjonalistów dobrą opcją może być połączenie smalcu z olejem. Powszechnie stosowane są także dobrej jakości oleje rzepakowy i słonecznikowy. Ostatni chwalony jest za neutralny smak i wyższą temperaturę dymienia. Wśród współczesnych sposobów chwalone bywa także smażenie faworków we fryturze, która bardzo trudno się przypala.
Czy można się obyć bez wyboru tłuszczu do smażenia faworków? Oczywiście, ale tylko w przypadku chęci przygotowania tych ciastek w wersji dietetycznej. Jej podstawą będzie zastosowanie pieczenia faworków zamiast smażenia ich w głębokim tłuszczu. Dodatkowo wykorzystuje się tutaj produkty takie, jak mąka orkiszowa lub jogurt naturalny. Jakie efekty dają te zabiegi? Można doprowadzić do tego, że faworki takie będą o wiele mniej kaloryczne. Warto wiedzieć:
Mniejsza kaloryczność może zaś oznaczać ciche przyzwolenie na to, by w tłusty czwartek zjeść nieco więcej pysznych faworków.
Zobacz też: Pączki inne niż zawsze. Zaskocz wszystkich w tłusty czwartek (pączki dyniowe, z bananem lub kardamonem)