Na czym smażyć pączki? Sprawdzamy opinie amatorów domowych pączków

Na czym smażyć pączki, aby ciasto nie przeszło nielubianymi aromatami? Wbrew pozorom odpowiedź wcale nie jest tak oczywista. Można wprawdzie polegać na babcinych metodach i przyrządzić pączki na smalcu, ale coraz mniej osób się na to decyduje.

Na czym najlepiej smażyć pączki? Kilka opcji do wyboru

Na czym najlepiej smażyć pączki? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa już choćby dlatego, że do wyboru mamy przynajmniej kilka opcji. Niektóre można przy tym uznać za lepsze, innym zaś przypisać więcej wad. Co do zasady do smażenia pączków w głębokim tłuszczu wykorzystywane są:

  • olej rzepakowy;
  • olej arachidowy;
  • frytura;
  • olej kokosowy;
  • olej słonecznikowy;
  • olej ryżowy, masło klarowane;
  • smalec;
  • łój wołowy.

Jedną z bardzo istotnych kwestii, które przekładają się na wybór konkretnego tłuszczu, bywa jego temperatura dymienia. Jeśli jest wysoka, tłuszcz nie przypala się zbyt łatwo. Daje to nie tylko wygodę, ale również przekłada na smak łakoci pozbawiony niechcianych dodatków. Warto także pamiętać o tym, że w wyniku przypalenia oleju wzrasta ilość szkodliwych dla zdrowia substancji. 

Najlepsze pączki. Na czym smażyć ciasto?

Jak przygotować najlepsze pączki? Na czym smażyć ciasto? Pierwszą grupę amatorów domowego wyrobu pączków tworzą te osoby, które nie mogą sobie wyobrazić ich smażenia bez smalcu. Ten babciny sposób związany jest z tym, że smalec ma dość dobrą temperaturę dymienia. Krytycy zwracają jednak uwagę na charakterystyczny posmak smażonych na nim pączków czy faworków. Z pewności wysoka zawartość kwasów tłuszczowych powoduje zaś, że smalec nie jest tłuszczem zalecanym przez lekarzy. W jaki sposób można zneutralizować negatywne aspekty stosowania smalcu do smażenia pączków? Często stosuje się go np. w połączeniu z olejem. 

Z pewnością najpopularniejsze jest obecnie przygotowywanie pączków na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Zwłaszcza ostatni ceniony jest coraz częściej z powodu wysokiej temperatury dymienia, ale także neutralnego smaku. Coraz częściej do smażenia pączków wykorzystywany jest olej kokosowy. Dobre możliwości daje także frytura, która się nie przypala. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Ile tłuszczu do smażenia pączków?

Ile tłuszczu potrzeba do smażenia pączków? Co do zasady powinno być go na tyle dużo, aby uformowane kulki z ciasta mogły się w nim swobodnie zanurzyć. Po usmażeniu zaś pączki będą wypływały na powierzchnię. Ilość potrzebnego tłuszczu, zawsze dość pokaźna, przekłada się na potrzebę zastosowania naczynia o dość pokaźnych wymiarach. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu głęboki rondel lub garnek. Niektóre osoby z powodzeniem używają również frytkownicy, która ma niewątpliwe zalety. Dzięki niej łatwiej o utrzymanie właściwej temperatury, zapach smażenia zaś nie roznosi się w niekontrolowany sposób po całym pomieszczeniu. 

Tłuszcz do pączków. Czy można go zastąpić? 

Kwestia wyboru tłuszczu do pączków jest ważna, ale czy można sobie poradzić bez niego? Okazuje się, że coraz bardziej popularną opcję stanowią pączki pieczone, nieco mylnie nazywane też dietetycznymi (mają mniejszą ilość kalorii, ale i tak jest ich bardzo dużo). Pieczenie zamiast smażenia w głębokim tłuszczu uchodzi tu za podstawę. Poza tym wykorzystuje się mąkę orkiszową czy mleko 0%. Efekt? Można liczyć na to, że jeden taki pączek będzie miał nawet o 80 kcal mniej od przygotowanego w wersji tradycyjnej. 

Zobacz też: Pączki inne niż zawsze. Zaskocz wszystkich w tłusty czwartek (pączki dyniowe, z bananem lub kardamonem)

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.