Jak odświeżyć pączki? Przepis na pudding z czerstwych pączków i nie tylko

Jak odświeżyć pączki? W tłusty czwartek czasami dopada nas prawdziwe zakupowe szaleństwo. Nic dziwnego, w końcu wokół pysznią się różne rodzaje łakoci z pewnością wartych spróbowania. Co zrobić z tymi, które kupiliśmy, ale nie damy rady ich zjeść?

Jak odświeżyć pączki i dlaczego to takie ważne?

Wiele osób już kolejnego dnia po tłustym czwartku zadaje sobie pytanie: jak odświeżyć pączki? Dlaczego skuteczna odpowiedź na nie jest taka ważna? Statystycznie jeden Polak spożywa tego dnia ok. 2,5 pączka. To dość dużo, zważywszy choćby na kaloryczność tych łakoci. Praktyka ich sprzedawania całymi opakowaniami sprawia jednak, że szczególnie trudno jest mierzyć siły na zamiary. Jeszcze gorzej sprawa ma się wtedy, gdy pączki smaży się samemu. Niewiele osób robi to w taki sposób, aby idealnie dopasować ilość sztuk do potrzeb.

Efekt? Nawet najlepsze pączki doskonale smakują przede wszystkim niedługo po ich usmażeniu. Później bardzo szybko czerstwieją, zmieniając swój smak na mniej atrakcyjny. Co zrobić, aby nie marnować ich po niezbyt rozważnych zakupach w tłusty czwartek? W jaki sposób postępować, aby można było dłużej cieszyć się smakiem również tych najlepszych, bo domowych pączków? Na szczęście istnieją na to skuteczne sposoby.  

Jak odświeżyć pączki w piekarniku?

Jak odświeżyć pączki w piekarniku? Okazuje się, że właśnie taki sposób jest jednym z najprostszych. Wystarczy umieścić pączki na blaszce i włożyć do piekarnika na ok. 15 minut. W tym przypadku efekt odświeżenia będzie niezbyt trwały, ale z pewnością utrzyma się przez chwilę. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jak odświeżyć pączki? Inne metody

Jak odświeżyć pączki w alternatywny sposób? W przypadku chęci odświeżenia czerstwych już łakoci można też posłużyć się mikrofalówką. Nie ma tu potrzeby długotrwałego korzystania z urządzenia: wystarczy ok. 10 - 15 s. Jakie są wady takiej metody? Przede wszystkim problemem jest fakt, że efekt bywa wyjątkowo krótkotrwały. Należy więc spożyć pączki dopóty, dopóki będą jeszcze ciepłe. 

Nie tylko odświeżenie pączków może być sposobem na ich ponowne wykorzystanie. Można się również pokusić o inne metody zagospodarowania czerstwych już łakoci. Jedną z opcji pozostaje mrożenie pączków. Trzeba go jednak dokonać zanim wypieki zdążą stwardnieć. Oczywiście ich świeżość można dłużej zachować dzięki stosunkowo prostym zabiegom. Jednym z nich jest włożenie słodyczy do papierowej torby. 

Jak jeszcze można wykorzystać czerstwe pączki?

W jaki jeszcze sposób bywają wykorzystywane czerstwe pączki? Niekiedy można je spożytkować jako tosty francuskie. Dotyczy to jednak tylko tych, które są pozbawione nadzienia. Ciekawą opcją, zaczerpniętą z obcych tradycji kulinarnych, może być przygotowanie z nich rodzaju zapiekanego puddingu chlebowego

Pudding z czerstwych pączków jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i posiada kilka ciekawych wariacji. Podstawą będzie tutaj pokrojenie czerstwych ciastek w niewielkie kawałki tak, by dobrze nasiąkały. Należy też utrzeć trzy jaja z trzema łyżkami cukru i połączyć je z 0,5 l mleka. Pokrojone pączki należy włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nasączyć mlekiem z jajami i cukrem.

Po odczekaniu 15 min (ciasto musi nasiąknąć) trzeba pudding zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min. Najlepiej jest podawać go na ciepło. Jako dodatki stosuje się cynamon, rodzynki, czekoladę czy wanilię. 

Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.