Zupa jarzynowa - przepis, który przyjmie wszystko. Trik z jajkiem podkręci smak i doda charakteru

Zupa jarzynowa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie wiemy, na co mamy ochotę, a w lodówce mnóstwo wszystkiego. Przepis jest banalny i możesz go dowolnie modyfikować. Dziś jednak chcemy podpowiedzieć ci, jak zrobić jarzynową, która będzie jeszcze smaczniejsza - przyda się jajko.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa jarzynowa to idealny obiad, jeśli mamy w planach czyszczenie lodówki czy zamrażalnika. Smak oczywiście będzie się różnił w zależności od użytych warzyw, jednak zawsze dobrym pomysłem jest zaciągnięcie jej żółtkiem. Jak zrobić jarzynową, żeby smakowała jeszcze lepiej? Oto przepis i (moim zdaniem) fantastyczne proporcje składników.

Zupa jarzynowa - przepis

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • por
  • cebula
  • pół kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść brukselki
  • lekki bulion (może być drobiowy)
  • 2 żółtka
  • masło
  • sól, pieprz, curry
  • koperek lub natka pietruszki
  • opcjonalnie - 2 "trójkąciki" serka topionego

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz pora drobno posiekaj. 
  2. Przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozpuść w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i pora. Podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj pozostałe warzywa (bez mrożonych, jeśli używasz) i podsmażaj, aż lekko się zarumienią. 
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem i zagotuj. Następnie dodaj mrożone warzywa i na wolnym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na tym etapie dodaj także serki topione, jeśli ich używasz.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą curry. Następnie wyłącz ogień. W miseczce roztrzep żółtka z odrobiną czystej zupy i wlej do garnka. Dokładnie wymieszaj, udekoruj posiekaną zieleniną i podawaj.
Więcej o: