Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa jarzynowa to idealny obiad, jeśli mamy w planach czyszczenie lodówki czy zamrażalnika. Smak oczywiście będzie się różnił w zależności od użytych warzyw, jednak zawsze dobrym pomysłem jest zaciągnięcie jej żółtkiem. Jak zrobić jarzynową, żeby smakowała jeszcze lepiej? Oto przepis i (moim zdaniem) fantastyczne proporcje składników.
Na czym smażyć faworki? Babcie miały na to sprawdzony patent
Zupa jarzynowa - przepis
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- pół selera
- por
- cebula
- pół kalafiora
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- garść brukselki
- lekki bulion (może być drobiowy)
- 2 żółtka
- masło
- sól, pieprz, curry
- koperek lub natka pietruszki
- opcjonalnie - 2 "trójkąciki" serka topionego
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz pora drobno posiekaj.
- Przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozpuść w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i pora. Podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj pozostałe warzywa (bez mrożonych, jeśli używasz) i podsmażaj, aż lekko się zarumienią.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem i zagotuj. Następnie dodaj mrożone warzywa i na wolnym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na tym etapie dodaj także serki topione, jeśli ich używasz.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą curry. Następnie wyłącz ogień. W miseczce roztrzep żółtka z odrobiną czystej zupy i wlej do garnka. Dokładnie wymieszaj, udekoruj posiekaną zieleniną i podawaj.
Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach