Kluski śląskie to tradycyjne i niezwykle uniwersalne danie, które jest zgodne z ideą zero waste. Można wykorzystać do nich ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu. Doskonale komponują się z mięsami, sosami, ale i surówkami. Jak brzmi idealny przepis na kluski śląskie?
Zobacz wideo
Kluski kładzione z sosem kurkowym
Przepis na kluski śląskie. Lista składników kończy się, zanim się na dobre zacznie.
Aby wykonać kluski śląskie, trzeba przygotować mąkę ziemniaczaną, jajko i ziemniaki. Z kolei w samym przepisie na kluski śląskie najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Trzy pomysły na zupę pomidorową. Zapomnij o tradycyjnym przepisie
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kluski śląskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Obierz ziemniaki, umyj je i przekrój na pół, a następnie ugotuj. Kiedy przestygną, przepuść je przez praskę lub zgnieć.
- Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko. Przypraw solą do smaku.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem.
- Wrzucaj kluski śląskie do osolonej wrzącej wody. Możesz dodać też odrobinę oleju, by nie kleiły się do siebie.
- Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia.
Jak zrobić idealny biszkopt? Ten przepis to złoto. Będzie niczym chmurka
Z czym podawać kluski śląskie? Smakują obłędnie z niemal wszystkim
Kluski śląskie to idealny dodatek do sosów, mięs i surówek. Świetnie będą smakować obsypane skwarkami i cebulą, ale też jako dodatek do obiadu, który składa się z surówki z kapusty kiszonej i marchewki. Można jednak podawać je samodzielnie - na przykład z roztopionym masłem. Smacznego!