Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach. Wypróbuj jako dodatek do mięs

Przepis na kluski śląskie jest niezwykle prosty. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. A sam proces ich tworzenia również nie pochłania wiele czasu. Jak zrobić kluski śląskie? Podpowiadamy.

Kluski śląskie to tradycyjne i niezwykle uniwersalne danie, które jest zgodne z ideą zero waste. Można wykorzystać do nich ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu. Doskonale komponują się z mięsami, sosami, ale i surówkami. Jak brzmi idealny przepis na kluski śląskie?

Zobacz wideo Kluski kładzione z sosem kurkowym

Przepis na kluski śląskie. Lista składników kończy się, zanim się na dobre zacznie.

Aby wykonać kluski śląskie, trzeba przygotować mąkę ziemniaczaną, jajko i ziemniaki.  Z kolei w samym przepisie na kluski śląskie najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kluski śląskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i przekrój na pół, a następnie ugotuj. Kiedy przestygną, przepuść je przez praskę lub zgnieć.  
  2. Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko. Przypraw solą do smaku.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem.
  4. Wrzucaj kluski śląskie do osolonej wrzącej wody. Możesz dodać też odrobinę oleju, by nie kleiły się do siebie.
  5. Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia.

Z czym podawać kluski śląskie? Smakują obłędnie z niemal wszystkim

Kluski śląskie to idealny dodatek do sosów, mięs i surówek. Świetnie będą smakować obsypane skwarkami i cebulą, ale też jako dodatek do obiadu, który składa się z surówki z kapusty kiszonej i marchewki. Można jednak podawać je samodzielnie - na przykład z roztopionym masłem. Smacznego!

Więcej o: