Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Wówczas warto je wykorzystać do przygotowania domowych placków, które są w kuchni regionalnej nazywane moskolami. Efekt jest smaczny, chrupiący, a dodatki takie jak masło czosnkowe czy kleks śmietany gwarantują ucztę wszystkich zmysłów.
Placki to lubiany specjał, który gości w polskiej kuchni w wielu postaciach. Możemy wyróżnić słodkie racuchy, warzywne specjały czy ziemniaczane rarytasy. To właśnie te ostatnie królują w domowym menu. Jedyną przeszkodą jest ich mozolne przygotowanie - mowa tu o ścieraniu bulw na tarce.
Zastępując tarte ziemniaki tymi ugotowanymi, nie tylko przyspieszymy przygotowanie, ale i wykorzystamy warzywa, które zalegają po obiedzie. Efekt jest gwarantowany - placuszki są smaczne, ekspresowe i pełne aromatów.
Składniki:
Sposób przygotowania: