Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne

Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt jest równie smaczny i chrupiący.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Wówczas warto je wykorzystać do przygotowania domowych placków, które są w kuchni regionalnej nazywane moskolami. Efekt jest smaczny, chrupiący, a dodatki takie jak masło czosnkowe czy kleks śmietany gwarantują ucztę wszystkich zmysłów. 

Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki - użyj ugotowanych 

Placki to lubiany specjał, który gości w polskiej kuchni w wielu postaciach. Możemy wyróżnić słodkie racuchy, warzywne specjały czy ziemniaczane rarytasy. To właśnie te ostatnie królują w domowym menu. Jedyną przeszkodą jest ich mozolne przygotowanie - mowa tu o ścieraniu bulw na tarce. 

Zastępując tarte ziemniaki tymi ugotowanymi, nie tylko przyspieszymy przygotowanie, ale i wykorzystamy warzywa, które zalegają po obiedzie. Efekt jest gwarantowany - placuszki są smaczne, ekspresowe i pełne aromatów. 

Zobacz wideo Placki z cukinii

Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki: 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (niemłodych),
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • do podania: masło, szczypiorek, czosnek.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki dokładnie ubijamy łuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Warto wykorzystać warzywa, które zalegają po obiedzie. 
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie do bulw mąki, soli i grubo mielonego pieprzu. Całość ponownie tłuczemy lub dokładnie mieszamy. Ciasto energicznie wyrabiamy na podsypanej mąka stolnicy. 
  3. Z ciasta formujemy wałek - wycinamy krążki i dodatkowo uklepujemy w dłoniach, nadając plackom ładny kształt. 
  4. Smażymy na maśle klarowanym lub suchej patelni grillowej. 
  5. Podajemy z masłem, czosnkiem i dekorujemy szczypiorkiem. Ciekawą alternatywą jest także kleks śmietany lub sos ziołowy bazujący na gęstym jogurcie. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.