Więcej przepisów na staropolskie specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pączki ze słoniną były kiedyś niemal tak popularne, jak dziś pączki z dżemem. Nasi przodkowie tłusty czwartek obchodzili hucznie, ze względu na nadchodzący post przed Wielkanocą, kiedy nie można było jeść do syta, a o mięsie i tłuszczu można było jedynie pomarzyć. Dziś zdradzimy wam przepis na staropolskie pączki z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego z nadzieniem z cebuli, boczku i słoniny i mięsa wieprzowego (tak, wiemy, że 500 lat temu w Polsce jeszcze nie było ziemniaków - za początek ich uprawy uważa się 1683 rok, ale kto nam zabroni pokombinować z przepisem?). Gwarantujemy, że takie wytrawne pączki są przepyszne i na pewno skradną serca tym, którzy nie są fanami słodyczy.
Trzy pomysły na zupę pomidorową. Zapomnij o tradycyjnym przepisie
Staropolskie pączki - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- ok. 30 g cukru
- płaska łyżeczka soli
- 150 ml wody lub mleka
Nadzienie:
- 2 cebule
- 100 g wytopionych skwarków ze słoniny
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g mięsa wieprzowego (najlepiej drobno pokrojonej łopatki lub karkówki)
- sól, pieprz, majeranek, czosnek
- smalec do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, zalej je ciepłą wodą, dodaj cukier, łyżkę mąki i wymieszaj. Pozostaw, by rozczyn zaczął pracować.
- Do dużej miski włóż zmielone ziemniaki, dodaj sól, przesianą mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wlej także podrośnięty rozczyn i zagnieć ciasto.
- Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów i przykryj ściereczką. Ciasto powinno sporo urosnąć.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Cebule posiekaj w kostkę, podobnie jak boczek. Następnie wytop boczek na suchej patelni, a kiedy zacznie się rumienić, dorzuć cebulę. Podsmażaj, aż cebula stanie się szklista.
- Podsmażony boczek zdejmij z patelni i dorzuć pokrojone mięso. Podsmażaj je przez chwilę na dużej mocy palnika, by zamknęły się włókna, ale uważaj, by nie "przeciągnąć" wieprzowiny. Wszystkie składniki farszu w tym skwarki włóż do miski, dodaj majeranek, sól, pieprz oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej by związać farsz.
- Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiaj i przełóż na blat obsypany mąką. Następnie rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep ciasto, by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Tak przygotowane pączki pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- W szerokim garnku rozgrzej smalec do głębokiego smażenia i kiedy będzie gorący, wrzucaj pączki partiami. Smaż, aż staną się jasnobrązowe.
Aromatyczna kartoflanka. Jak ugotować zupę z ziemniaków?
Takich pączków raczej nie dekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Świetnie będą smakować za to z sosami mięsnymi lub grzybowymi.