Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mizeria to królowa wśród obiadowych dodatków. Przygotowana ze świeżych, zielonych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku wzbogaci smakiem niemal każde danie. Zdrowy klasyk warto jednak zrobić według domowego przepisu - to gwarantuje nie tylko smak, ale i perfekcyjną konsystencję.
Ogórki chętnie wykorzystywane są do przygotowania sałatek i surówek. Szczególną rolę odgrywają w mizerii - podanej z domowym obiadem. Jeśli chcesz, by zielony dodatek wyszedł jak u mamy, warto zastosować jedną z zasad. Dotyczy ona soli, a konkretnie dodania przyprawy w odpowiednim momencie. Niewiele osób wie, że kolejność to klucz do sukcesu. Warto także wspomnieć o aromatycznych dodatkach takich jak koperek, cytryna lub ocet i gęsta śmietana. Owe składniki gwarantują tradycyjny smak i zadowolenie gości.
Wodnista, "pływająca" w śmietanowym sosie mizeria nie tylko smakuje inaczej, ale i znacznie gorzej się prezentuje. Aby temu zapobiec, wystarczy zastosować się do poniższych rad. W pierwszej kolejności ścieramy ogórki lub kroimy na bardzo cienkie plastry. Następnie do warzyw dodajemy sól, warzywa odkładamy na kilkanaście minut. Wówczas puszczą sok i trzeba je dokładnie odcisnąć. To kluczowy punkt, który gwarantuje idealną konsystencję i smak.
Następnie do ogórków dodajemy śmietanę, ocet zagotowany z cukrem lub sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowana mizeria to czysta perfekcja smaków.