Kiedy solić mizerię? Przez jeden błąd będzie zbyt wodnista. Kluczowa jest kolejność

Tradycyjny obiad nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki - mowa tu o sałatkach, warzywach w różnej postaci i surówkach. Mizeria to klasyka, która często towarzyszy wszelakim kotletom, mięsom czy jarskim daniom. Kluczowe w przygotowaniu jest zachowanie odpowiedniej kolejności i korzystanie z najlepszych składników.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mizeria to królowa wśród obiadowych dodatków. Przygotowana ze świeżych, zielonych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku wzbogaci smakiem niemal każde danie. Zdrowy klasyk warto jednak zrobić według domowego przepisu - to gwarantuje nie tylko smak, ale i perfekcyjną konsystencję. 

Mizeria Mizeria po warszawsku. Kluczowy dla smaku okaże się ten dodatek

Mizeria - królowa domowych surówek i dodatków do obiadu

Ogórki chętnie wykorzystywane są do przygotowania sałatek i surówek. Szczególną rolę odgrywają w mizerii - podanej z domowym obiadem. Jeśli chcesz, by zielony dodatek wyszedł jak u mamy, warto zastosować jedną z zasad. Dotyczy ona soli, a konkretnie dodania przyprawy w odpowiednim momencie. Niewiele osób wie, że kolejność to klucz do sukcesu. Warto także wspomnieć o aromatycznych dodatkach takich jak koperek, cytryna lub ocet i gęsta śmietana. Owe składniki gwarantują tradycyjny smak i zadowolenie gości. 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Zapomnij o wodnistej mizerii - kluczowa jest kolejność 

Wodnista, "pływająca" w śmietanowym sosie mizeria nie tylko smakuje inaczej, ale i znacznie gorzej się prezentuje. Aby temu zapobiec, wystarczy zastosować się do poniższych rad. W pierwszej kolejności ścieramy ogórki lub kroimy na bardzo cienkie plastry. Następnie do warzyw dodajemy sól, warzywa odkładamy na kilkanaście minut. Wówczas puszczą sok i trzeba je dokładnie odcisnąć. To kluczowy punkt, który gwarantuje idealną konsystencję i smak. 

Następnie do ogórków dodajemy śmietanę, ocet zagotowany z cukrem lub sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowana mizeria to czysta perfekcja smaków. 

Popularny błąd podczas przygotowywania mizerii. Przez to wychodzi rozwodniona Większość Polaków źle przyrządza mizerię. Przez to traci cały smak

Więcej o: