Jak zrobić omlet? Zastosuj się do tego przepisu, a nigdy już nie będzie ani suchy, ani mdły

Jak zrobić omlet? To nic trudnego. Warto jednak zastosować się do dobrego przepisu, dzięki któremu zapomnisz o suchym i mdłym omlecie. Co jest kluczem do przygotowania idealnego omletu? Odpowiadamy.

Przepis na omlet to doskonała propozycja na kolorowe, efektowne śniadanie. Potrafi nie tylko cieszyć oko, ale i smakować obłędnie. W przygotowaniu najważniejsze jest jednak trzymanie się zasad, które zapewnią nie tylko perfekcyjny wygląd, ale i wyśmienity smak.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Jak zrobić omlet? Przepis na placek jajeczny z kilku składników

Warto zastosować się do przepisu, by omlet nie był suchy, a puszysty i smaczny. Jednak na jego walory smakowe składają się głównie użyte przez nas dodatki. Jeśli zdecydujemy się zjeść omlet na słono - nie ograniczajmy się z warzywami. Jeśli zaś na słodko - zaszalejmy z różnorodnymi powidłami i owocami.

Jak zrobić sos grzybowy? (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy. Będzie obłędny

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • odrobina soli,
  • olej do smażenia,
  •  ulubione dodatki.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach

Przepis na omlet. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miski, a białka ubijamy na sztywną pianę, dzięki czemu omlet będzie puszysty jak chmurka.
  2. Do miski z żółtkami dodajemy mleko, przesianą mąkę oraz dowolne przyprawy. W wersji na słono świetnie sprawdzi się na przykład oregano, słodka papryka i czosnek granulowany. W wersji słodkiej możemy użyć cynamonu lub przyprawy do piernika.  Za pomocą miksera lub trzepaczki łączymy składniki.
  3. Do masy z żółtek, mleka i maki dodajemy stopniowo ubitą pianę i za pomocą łopatki delikatnie mieszajmy. Do wersji na słono możemy dodać pokrojoną drobno wędlinę, szczypiorek, cebulkę, paprykę itd.
  4. Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej odrobinę oleju. Wlewamy na nią masę z jajek i na niewielkim ogniu smażymy, aż omlet się zetnie. Po około pięciu minutach przewracamy omlet na drugą stronę. Smacznego!
Więcej o: