Przepis na omlet to doskonała propozycja na kolorowe, efektowne śniadanie. Potrafi nie tylko cieszyć oko, ale i smakować obłędnie. W przygotowaniu najważniejsze jest jednak trzymanie się zasad, które zapewnią nie tylko perfekcyjny wygląd, ale i wyśmienity smak.
Zobacz wideo
Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser
Jak zrobić omlet? Przepis na placek jajeczny z kilku składników
Warto zastosować się do przepisu, by omlet nie był suchy, a puszysty i smaczny. Jednak na jego walory smakowe składają się głównie użyte przez nas dodatki. Jeśli zdecydujemy się zjeść omlet na słono - nie ograniczajmy się z warzywami. Jeśli zaś na słodko - zaszalejmy z różnorodnymi powidłami i owocami.
Jak zrobić sos grzybowy? Pora wykorzystać zapasy. Będzie obłędny
Składniki:
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- odrobina soli,
- olej do smażenia,
- ulubione dodatki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach
Przepis na omlet. Sposób przygotowania krok po kroku
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do miski, a białka ubijamy na sztywną pianę, dzięki czemu omlet będzie puszysty jak chmurka.
- Do miski z żółtkami dodajemy mleko, przesianą mąkę oraz dowolne przyprawy. W wersji na słono świetnie sprawdzi się na przykład oregano, słodka papryka i czosnek granulowany. W wersji słodkiej możemy użyć cynamonu lub przyprawy do piernika. Za pomocą miksera lub trzepaczki łączymy składniki.
- Do masy z żółtek, mleka i maki dodajemy stopniowo ubitą pianę i za pomocą łopatki delikatnie mieszajmy. Do wersji na słono możemy dodać pokrojoną drobno wędlinę, szczypiorek, cebulkę, paprykę itd.
- Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej odrobinę oleju. Wlewamy na nią masę z jajek i na niewielkim ogniu smażymy, aż omlet się zetnie. Po około pięciu minutach przewracamy omlet na drugą stronę. Smacznego!