Domowe drożdżówki - przygotuj słodki wypiek w kilku wersjach. Postaw na budyń, owoce lub klasyczny ser

Wśród cukierniczych specjałów królują pączki, ciastka, faworki czy babeczki. Domowe drożdżówki to jednak wypiek bezkonkurencyjny, który możemy łatwo przygotować. Warto postawić na różnorodne i ciekawe nadzienia - mowa tu o kremie budyniowym, klasycznym, białym serze i owocach. Całość zwieńczona kruszonką to uczta dla wszystkich zmysłów!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe drożdżówki to świetny pomysł na słodkie śniadanie czy poczęstunek na tłusty czwartek. Bazą jest tradycyjne ciasto, które warto nadziać różnymi dodatkami. Mowa tu o świeżych owocach czy aromatycznych kremach. Cukierniczy sukces gwarantuje jednak jeden, kruchy dodatek. 

Drożdżówki z truskawkamiDrożdżówki z truskawkami domowej roboty. Smakują lepiej niż z piekarni

Domowe drożdżówki - tradycyjny wypiek na śniadanie i poczęstunek 

Okrągłe, puszyste i hojnie nadziane - tym powinny wyróżniać się idealne, domowe drożdżówki. Ten popularny wypiek na samą myśl kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i letnimi deserami od babci. Przepis oparty na tradycyjnej recepturze pozwoli odwzorować smak i wypełni dom obłędnym zapachem! Kluczowa jest baza, czyli drożdżowe ciasto, które powinno być jędrne, puszyste i jednocześnie lekkie. Nadzienie jest równie istotne. Mowa tu przede wszystkim o klasycznym, białym serze połączonym ze słodką masą jajeczną, wersji z kremowym budyniem waniliowym lub śmietankowym i lekkiej, świeżej odsłonie z dodatkiem owoców. 

Zobacz wideo Specjały na tłusty czwartek

Przepis na domowe drożdżówki w trzech różnych wersjach

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, 
  • solidna łyżka masła. 

Składniki na masę serową: 

  • 300 g twarogu tłustego,
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Masa budyniowa: 

  • opakowanie budyniu waniliowego, 
  • 450 ml mleka

Nadzienie owocowe: 

  • Dowolne owoce - jabłka, maliny, truskawki, jagody, rabarbar. 

Kruszonka: 

  • szklanka mąki,
  • 3 / 4 szklanki cukru,
  • pół kostki zimnego masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Ciepłe mleko łączymy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i czterema łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
  2. Gdy czas minie przesiewamy resztę mąki do dużej miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jaja (temp. pokojowa) i wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy. Podczas ugniatania stopniowo wlewamy masło. 
  3. Formujemy kulę - miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
  4. W tym czasie przygotowujemy masę serową - twaróg kilkukrotnie mielimy i łączymy z ubitymi z cukrem jajkami. Odkładamy na bok. 
  5. Zagniatamy kruszonkę - wszystkie składnik łączymy i zagniatamy w dłoniach. Formujemy fule, owijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  6. Kolejnym krokiem jest przygotowanie owocow - większe kroimy na mniejsze kawałki. Z jagodami czy malinami nie będzie takiej potrzeby. Wskazówka - dzrożdzowki możemy nadziać jabłkową pulpą. 
  7. Ostatnim krokiem jest przygotowanie masy budyniowej. Budyń gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu, odkładamy do ostygnięcia. 
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy na 1,5 cm płat. Przy pomocy dużej szklanki wycinamy okręgi. Każdą porcję ciasta dodatkowo formujemy w dłoniach - środek powinien być cieńszy, a brzegi charakterystycznie wystawać. Pozostawiamy na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. 
  9. Tak przygotowane drożdżówki nadziewamy serem, budyniem i owocami. Wierzch dekorujemy kruszonką i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. 

Bułeczki drożdżoweJak nadziewać drożdżówki, by dżem nie wypłynął podczas pieczenia?

Więcej o: