Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków

Kartacze to ziemniaczana klasyka. Nazywane także cepelinami, podłużne ziemniaczane kluchy robi się w konkretny sposób. Do ich wykonania potrzebne są dwa rodzaje ziemniaków - ugotowane i surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze kartacze i zdradzimy najlepsze proporcje na ziemniaczane ciasto.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kartacze, jak to bywa z regionalnymi daniami - nie są trudne w przygotowaniu, jednak niestety trochę czasochłonne. Jednak ich smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Jaki jest sekret smaku cepelinów? Oczywiście ziemniaki i to dwa rodzaje. Surowe i ugotowane. Proporcje są jasne jak słońce - tyle tartych ziemniaków, ile ugotowanych.

Kartacze - przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg startych ziemniaków (na najdrobniejszych oczkach tarki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kg gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej 

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Następnie przełóż do miski i dodaj starte ziemniaki (wcześniej odciśnij je z nadmiaru wody). Dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku i wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
  2. Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Cebulę podsmaż na oleju i dodaj do zmielonego mięsa. Dodaj także przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj.
  3. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki podobnej wielkości. "Ukulaj" je w dłoniach i spłaszcz. Na środku połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc lekko podłużne kluchy.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Kartacze gotuj ok. 4 minut od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnie. Podawaj okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. 
Więcej o: