Ziemniaki można podawać do obiadu w przeróżnych formach. Najczęściej jednak są obierane i wrzucane na wrzącą wodę. Gotowane ziemniaki to jeden z najprostszych elementów obiadu. Co zrobić, kiedy ciemnieją w trakcie gotowania? Co jest powodem ich szarzenia? Radzimy, jak poradzić sobie z tym problemem. Jedna z metod to dodanie do wody liścia laurowego.
Główną przyczyną szarzenia ziemniaków jest ich niewłaściwe hodowanie. Najprawdopodobniej były zbyt mocno nawożone. W tym przypadku będą miały gorszy smak i mniej wartości odżywczych. Najlepiej będzie zmienić miejsce, w którym kupuje się warzywa. Ziemniaki szarzeją również, kiedy pozostawi się je w lodówce na kolejny dzień po ugotowaniu. Jak temu zapobiec?
Do gotujących się ziemniaków wystarczy wrzucić liść laurowy. Pomoże on zachować ich kolor i apetyczny wygląd. Inną metodą może być dodanie do wody kilku kropli octu. Sprawdzi się też kwasek cytrynowy. Takie triki sprawią, że ziemniaki nie ściemnieją.
Jeżeli na ziemniakach znajdziesz zielone plamy, lepiej ich nie jeść. Oznacza to, że zawierają one solaninę - toksyczną substancję, która w większych ilościach jest trująca.
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz duże ilości sodu, magnezu, manganu, wapnia, żelaza, miedzi i cynku. Poza tym ziemniaki są źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl