Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z popularniejszych wypieków obok tortów, muffinek czy bloku jest klasyczne brownie. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, jednak ważne są pewne wskazówki, które sprawią, że efekt będzie rozpływał się w ustach. Mowa tu o najwyższym jakościowo składzie i odpowiedniej obróbce termicznej.
Brownie - czekoladowa rozkosz z kilku składników
Idealne brownie sprawdzi się na każdą okazję, zarówno do porannej kawy, na deser czy poczęstunek dla gości. Warto jednak podkreślić, że ważne są pewne szczegóły, dzięki którym ciasto będzie się wręcz rozpływać w ustach. Istotną rolę odgrywa sama czekolada - warto sięgnąć po tą najwyższej jakości z dużą zawartością kakao (minimum 70 porc.). Z kolei jaja i masło to kolejny element, na którym nie warto oszczędzać - składniki najwyższej jakości sprawią, że brownie wyjdzie wręcz doskonałe.
Ciasto powinno być w środku kremowe i przypominać dosłownie zakalec, a wierzch być popękany i chrupiący. Warto wspomnieć o kolejności łączenia składników - to bardzo istotne do uzyskania perfekcyjnej konsystencji i smaku.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Przepis na mocno czekoladowe brownie
Składniki:
- 180 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady 70 proc. (można połowę zastąpić inną z mniejszą zawartością kakao),
- 3 duże jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub świeże ziarna,
- 220 g drobnego cukru lub pudru,
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto podkreślić, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i ściągamy z palnika. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i pozostawiamy do rozpuszczenia - warto oba produkt przygotować także w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy, do powstania kremowej konsystencji. Studzimy, jednak uważamy, by masa nie zastygła.
- Następnie ręcznie roztrzepujemy jaja - mikser będzie zbędny, nie potrzebujemy kremowej masy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, cukier i dokładnie mieszamy przez dłuższą chwilę do dokładnego połączenia się składników. Jaja łączymy z masą czekoladową. Wsypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
- Masę czekoladową przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brownie, pieczemy w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez około 35 minut. Bez obaw, jeśli wierzch ciasta popękał - jest to naturalny proces. Kluczowy jest test drewnianego patyczka - powinien być lekko wilgotny, ale ciasto nie może być surowe.
- Ciasto studzimy i kroimy w kostkę. Podajemy z konfiturą malinową, lodami lub z dodatkiem cukru pudru.