Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kurze jajka pojawiają się w domowym menu niemal na każdym kroku - zaczynając od śniadania, a kończąc na deserach i tradycyjnych wypiekach. Warto jednak mieć świadomość, że swojski produkt nie jest niezastąpiony. Zamiennik czeka zamknięty w puszcze warzyw strączkowych czy na regale z sypkimi produktami.
Odpowiedź jest bardzo prosta - to zależy. Dla jednych jajko to synonim zdrowej diety, pysznego śniadania, domowego wypieku czy popularnego dodatku do wielu dań. Inni z kolei traktują je z pogardą, ku chwale diety wegańskiej, eliminującej wszelakie produkty pochodzenia odzwierzęcego. Warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i przekonać się na własnym doświadczeniu, że jednak jajko można śmiało zastąpić wieloma, różnorodnymi produktami.
Pierwszym zamiennikiem, który jest często wykorzystywany w cukiernictwie i domowych wypiekach jest siemię lniane. Nasiona lnu nadają się idealnie do deserów, ciast i ciasteczek. W połączeniu z wodą po kilku minutach tworzą gęstą, kleistą papkę, przypominającą kisiel. Efekt? Produkt bez problemu spaja składniki i dodatkowo wspiera układ trawienny.
Skoro o wypiekach i deserach mowa nie sposób pominąć wszelakie mąki. Mowa tu o ziemniaczanej, kukurydzianej, owsianej, z ciecierzycy czy tapioki. Wszystkie wyżej wymienione sprawdzą się jako substytut jaja w omlecie, panierce i słodkich ciastach. Wystarczy połączyć proszek z wodą w odpowiednich proporcjach i gotowe!
Kolejnym, lecz nieco tajemniczym zamiennikiem jest aquafaba, czyli nic innego jak woda spod warzyw strączkowych takich jak cieciorka, soczewica czy fasola. Wystarczy zatem odcedzić puszkę ulubionego produktu lub wykorzystać wodę z gotowania ziaren. Następnie ubić podobnie jak jajka (konieczny będzie jednak mikser, by uzyskać pianę) i dodać do innych składników, by uzyskać m.in. bezę, lody, ciasta, wegański majonez czy omlet. Wszystko za sprawą dużej ilości białek i skrobi.
Tofu z kolei świetnie zastąpi jajka w śniadaniowej jajecznicy czy sałatkach. Produkt wystarczy podsmażyć na patelni z ulubionymi składnikami i gotowe! Warto wspomnieć także o gumie karobowej, znanej pod nazwą mączka chleba świętojańskiego. To naturalny zagęszczacz i środek wiążący pozyskiwany z nasion drzewa chleba świętojańskiego. Plusem jest fakt, że można wykorzystać ją nawet do zimnych potraw - nie wymaga podgrzewania. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik jaja w kremach, budyniach, deserach, sosach czy zupach.