Czym zastąpić jaja? Odpowiedź znajdziemy w puszce fasoli i tanich produktach ze sklepu

Ceny żywności szaleją, co sprawia, że nawet proste, swojskie składniki słono nas kosztują. Wśród nich znajdują się także w ostatnim czasie jajka. Podpowiadamy zatem jak zastąpić ten produkt w wypiekach, daniach, a nawet tradycyjnym śniadaniu! Kontrowersyjne zamienniki przypadną do gustu nie tylko weganom, ale i portfelowi.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kurze jajka pojawiają się w domowym menu niemal na każdym kroku - zaczynając od śniadania, a kończąc na deserach i tradycyjnych wypiekach. Warto jednak mieć świadomość, że swojski produkt nie jest niezastąpiony. Zamiennik czeka zamknięty w puszcze warzyw strączkowych czy na regale z sypkimi produktami. 

Czy jajka to produkt niezastąpiony w codziennym menu? 

Odpowiedź jest bardzo prosta - to zależy. Dla jednych jajko to synonim zdrowej diety, pysznego śniadania, domowego wypieku czy popularnego dodatku do wielu dań. Inni z kolei traktują je z pogardą, ku chwale diety wegańskiej, eliminującej wszelakie produkty pochodzenia odzwierzęcego. Warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i przekonać się na własnym doświadczeniu, że jednak jajko można śmiało zastąpić wieloma, różnorodnymi produktami. 

Pierwszym zamiennikiem, który jest często wykorzystywany w cukiernictwie i domowych wypiekach jest siemię lniane. Nasiona lnu nadają się idealnie do deserów, ciast i ciasteczek. W połączeniu z wodą po kilku minutach tworzą gęstą, kleistą papkę, przypominającą kisiel. Efekt? Produkt bez problemu spaja składniki i dodatkowo wspiera układ trawienny. 

Skoro o wypiekach i deserach mowa nie sposób pominąć wszelakie mąki. Mowa tu o ziemniaczanej, kukurydzianej, owsianej, z ciecierzycy czy tapioki. Wszystkie wyżej wymienione sprawdzą się jako substytut jaja w omlecie, panierce i słodkich ciastach. Wystarczy połączyć proszek z wodą w odpowiednich proporcjach i gotowe!

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Aquafaba, tofu i guma karobowa - zamienniki jaj w kuchni 

Kolejnym, lecz nieco tajemniczym zamiennikiem jest aquafaba, czyli nic innego jak woda spod warzyw strączkowych takich jak cieciorka, soczewica czy fasola. Wystarczy zatem odcedzić puszkę ulubionego produktu lub wykorzystać wodę z gotowania ziaren. Następnie ubić podobnie jak jajka (konieczny będzie jednak mikser, by uzyskać pianę) i dodać do innych składników, by uzyskać m.in. bezę, lody, ciasta, wegański majonez czy omlet. Wszystko za sprawą dużej ilości białek i skrobi. 

Tofu z kolei świetnie zastąpi jajka w śniadaniowej jajecznicy czy sałatkach. Produkt wystarczy podsmażyć na patelni z ulubionymi składnikami i gotowe! Warto wspomnieć także o gumie karobowej, znanej pod nazwą mączka chleba świętojańskiego. To naturalny zagęszczacz i środek wiążący pozyskiwany z nasion drzewa chleba świętojańskiego. Plusem jest fakt, że można wykorzystać ją nawet do zimnych potraw - nie wymaga podgrzewania. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik jaja w kremach, budyniach, deserach, sosach czy zupach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.