Znamy przepis na słynne pierogi z Rancza. Całe Wilkowyje zajadały się nimi dzięki recepturze Solejukowej

Wielbiciele polskiego serialu Ranczo mogą właśnie skakać z radości. Uwielbiane przez mieszkańców miasteczka pierogi mogą zagościć i w waszych domach. Znamy przepis na słynne danie Solejukowej i się nim dzielimy.

Wielkim fanom Rancza wcale nie trzeba przedstawiać tej postaci. Solejukowa to ikona tego serialu, która skradła serca widzów. Zrobiła to nie tylko dzięki barwnej osobowości, lecz także dzięki talentowi do lepienia pierogów. Dla tych, którzy jednak jakimś sposobem nie wiedzą, o kim mowa, powiemy kilka słów.

Kazimiera Solejuk to jedna z pierwszoplanowych postaci serialu Ranczo, który emitowany był w telewizji. Jej smaczne i znane w Wilkowyjach pierogi stały się prawdziwym hitem, a następnie zostały były lepione na sprzedaż.

Z pewnością wiele osób chciałoby powtórzyć ów przepis i skosztować tego wyrobu. Na szczęście jest taka możliwość. Zdradzamy, jak krok po kroku wykonać pierogi Solejukowej.

Przepis na pierogi z mięsem Solejukowej

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki oleju.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Składniki na farsz:

  • 600 g ugotowanej łopatki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Składniki na okrasę:

  • pół kostki smalcu,
  • 3 średnie cebule.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Ugotowane mięso przemiel przez maszynkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  2. Gdy warzywo przestygnie dodaj je do mięsa. Wbij również jajko, wsyp sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Na stolnice przesiej mąkę, posól i zrób dołek na środku. Do niego wlej olej i wodę.
  2. Całość zagnieć tworząc miękkie i sprężyste ciasto. Pamiętaj, że im woda będzie cieplejsza, tym łatwiej ciasto będzie się wyrabiać.
  3. Przygotowaną masę podziel na 3 równe części, każdą rozwałkuj na cienki placek.
  4. Za pomocą szklanki wytnij koła, na każdym nałóż porcję mięsa i dokładnie zlep brzegi.
  5. Przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Smalec rozpuść na patelni, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smaż na złoty kolor.
  7. Przygotowaną okrasą polewaj jeszcze ciepłe pierogi.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.