Chałka - przepis na tradycyjny wypiek na śniadanie. Pulchny warkocz idealnie podkreśli kruszonka

Domowe wypieki śniadaniowe to prawdziwy rarytas, który o dziwo jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać. Klasykiem wśród słodkich propozycji jest chałka z dodatkiem kruszonki. Drożdżowy warkocz świetnie sprawdzi się jako słodki początek dnia, lunch czy swojski deser.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczywo to dla wielu z nas podstawowy produkt, który króluje na stołach szczególnie o poramnku - dodany do śniadania. Obok wytrawnych składników czy zdrowych owsianek znajdziemy także słodkie pozycję - przeps na chałkę to klasyka, która nie tylko pysznie smakuje, ale i ekspresowo znika z talerzy!

Chałka - przepis na drożdżowy warkocz z dodatkiem kruszonki 

Chałka to dla wielu numer jeden wśród słodkich wypieków, ale także smak beztroskiego dzieciństwa. Pulchny, drożdżowy warkocz króluje na śniadaniowym stole i w porze podwieczorku. Jak się okazuje, produkt z piekarni ma się nijak w porównaniu do domowego specjału. Przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste, miękkie i wyrośnięte ciasto drożdżowe i towarzystwo chrupiącej kruszonki. Nie sposób zapomnieć także o charakterystycznym kształcie, który zawdzięczamy prostemu splotowi. 

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Przepis na domową chałkę z kruszonką

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 8 g suchych drożdży, 
  • 80 g swojskiego masła,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 5 płaskich łyżek cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g swojskiego masła,
  • 30 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przesiania mąki tortowej do dużej miski. Dodajemy cukier (najlepiej drobny do wypieków), sól i drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  2. Do produktów sypkich wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko, rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki ponownie dokładnie mieszamy i przechodzimy do wyrabiania. Warto podkreślić, że ta czynność jest bardzo istotna dla smaku - zatem nie śpieszmy się i wyrabiajmy ciasto nawet 10 minut. Niezastąpiony okaże się robot kuchenny z hakiem. 
  3. Formujemy kulę i pozostawiamy w przykrytym naczyniu do wyrośnięcia - najlepiej w ciepłym miejscu przez nawet dwie godziny. 
  4. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki łączymy, ucieramy w dłoniach, i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i przekładamy do lodówki. 
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na stolnicę lub blat i ponownie zagniatamy. Z tych proporcji możemy upiec jedną dużą chałkę lub dwie, trzy mniejsze - jeśli się zdecydujemy, to dzielimy ciasto na równe części. Pamiętajmy, by pozostałe ciasto przykryć ściereczką w czasie formowania warkocza pierwszej porcji. 
  6. Ciasto dzielimy na cztery części, przypominające wałek (dla ułatwienia można zapleć warkocz z trzech wałków) i zaplatamy tradycyjnym splotem. Tak przygotowane chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy na kolejne 30 minut, by wyrosły. Wskazówka - ciasto warto wówczas posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem. 
  7. Nakładamy kruszonkę i zapiekamy przez około 25 minut w 175 stopniach C. 
  8. Ciasto studzimy przed podaniem. Chałka wyśmienicie smakuje z masłem, domowymi powidłami, miodem, owocami czy serkiem mascarpone. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA