Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych, tradycyjnych obiadów królują dania mięsne takie jak pieczenie, gołąbki, mielone i schabowe. Kotlety nie smakowałyby jednak tak perfekcyjne, gdyby pozbawić je złocistej i chrupiącej panierki. Bez obaw - panierka zostaje, jednak w znacznie zdrowszej i nieco oryginalnej wersji.
Tradycyjnie kotlety schabowe i wiele innych mięsnych rarytasów, panieruje się w standardowych produktach. Klasyką jest połączenie mąki, jaja i bułki tartej. Warto jednak pozna oryginalną alternatywę, która da równie smaczny efekt. Mowa tu o płatkach owsianych, które idealnie sprawdzą się w tej roli.
Przewaga płatków owsianych polega na tym, że są zdrowsze - produkt uważany jest za superfood, a także nie wchłania tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu nasze mięso będzie znacznie lżejsze.
Nic nie przepije jednak argumentu smaku - panierka przygotowana z płatków owsianych jest znacznie bardziej chrupiąca od standardowej, zrobionej tradycyjnie z bułki tartej. Receptura to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy rozdrobnić płatki w blenderze i panierować płaty mięsa. Efekt? Złocisty, chrupiący i znacznie zdrowszy kotlet!
Warto wspomnieć także o jednym atucie - panierka z płatków owsianych w przeciwieństwie do bułki tartej nie przypali się na patelni. Dzięki temu unikniemy kulinarnej wpadki, zadymienia kuchni czy przedostania się szkodliwych, a nawet rakotwórczych substancji do naszego jedzenia.