Zapomnij o panierowaniu kotletów w bułce tartej. Ten zdrowszy zamiennik gwarantuje, że będą chrupiące

Kotlety schabowe i inne uwielbiamy za złocistą, chrupiącą panierkę, która otula płaty mięsa. Tradycyjnie używa się do tego jaja, mąki i bułki tartej, jak się jednak okazuje, ostatni produkt można zastąpić nieco zdrowszym zamiennikiem. Efekt podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych, tradycyjnych obiadów królują dania mięsne takie jak pieczenie, gołąbki, mielone i schabowe. Kotlety nie smakowałyby jednak tak perfekcyjne, gdyby pozbawić je złocistej i chrupiącej panierki. Bez obaw - panierka zostaje, jednak w znacznie zdrowszej i nieco oryginalnej wersji. 

Panierka idealna - zapomnij o bułce i wybierz zdrowszy produkt

Tradycyjnie kotlety schabowe i wiele innych mięsnych rarytasów, panieruje się w standardowych produktach. Klasyką jest połączenie mąki, jaja i bułki tartej. Warto jednak pozna oryginalną alternatywę, która da równie smaczny efekt. Mowa tu o płatkach owsianych, które idealnie sprawdzą się w tej roli. 

Zobacz wideo Kurczak w sekretnej panierce

Panierka idelna - bułka tarta, czy płatki owsiane? 

Przewaga płatków owsianych polega na tym, że są zdrowsze - produkt uważany jest za superfood, a także nie wchłania tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu nasze mięso będzie znacznie lżejsze.

Nic nie przepije jednak argumentu smaku - panierka przygotowana z płatków owsianych jest znacznie bardziej chrupiąca od standardowej, zrobionej tradycyjnie z bułki tartej. Receptura to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy rozdrobnić płatki w blenderze i panierować płaty mięsa. Efekt? Złocisty, chrupiący i znacznie zdrowszy kotlet!

Warto wspomnieć także o jednym atucie - panierka z płatków owsianych w przeciwieństwie do bułki tartej nie przypali się na patelni. Dzięki temu unikniemy kulinarnej wpadki, zadymienia kuchni czy przedostania się szkodliwych, a nawet rakotwórczych substancji do naszego jedzenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.