Faworki z ciasta francuskiego tylko z dwóch składników. Zrobią furorę w tłusty czwartek

Szukasz pomysłu na tłusty czwartek? Faworki z ciasta francuskiego będą doskonałym wyborem tego dnia. Są fenomenalnie proste w wykonaniu i składają się tylko z dwóch składników. Wyjdą słodkie, chrupiące i niezwykle lekkie.

Tłusty czwartek i cały czas karnawału to świetna okazja do przygotowania faworków. Te tradycyjne, lekkie i chrupiące ciastka można robić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie ciasta francuskiego. Podajemy przepis, do którego będą potrzebne zaledwie dwa składniki - ciasto francuskie i cukier puder.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na faworki z ciasta francuskiego - sprawdzą się w karnawale

Do przygotowania faworków będziecie potrzebowali jedynie ciasta francuskiego i cukru pudru. Robiąc je według poniższego przepisu wyjdzie około dwudziestu pięciu sztuk chrustów. Całkowity czas przygotowania wyniesie około kilkunastu minut. Faworki są naprawdę proste w wykonaniu. Będą świetnie smakowały z kubkiem dobrej kawy.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • łyżka cukru pudru.

Wykonanie faworków zajmie około piętnastu minut

Faworki z ciasta francuskiego wyjdą lekkie i chrupiące. Samo przygotowanie to kilka minut, a pieczenie około dziesięciu. Poniższy przepis to jeden z najprostszych na przygotowanie karnawałowych słodkości.

Przygotowanie:

  1. Rozłożone ciasto francuskie pokrój w paski. Dłuższe paski przekrój na połówki i ponacinaj wszystkie na ich środkach.
  2. Z ponacinanych fragmentów ciasta formuj faworki. Przekładaj jeden koniec każdego paska przez zrobione wcześniej nacięcie.
  3. Uformowane faworki układaj na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagranego do 210 st. C na około dziesięć minut.
  4. Upieczone faworki można posypać sporą ilością cukru pudru. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.