Zupa czosnkowa - przepis, który przegoni przeziębienie na cztery wiatry. Uzupełnieniem smaku jest konkretny ser

Zupa czosnkowa to prostota w najlepszej formie. Przepis jest prosty i szybki, a zupa smakuje obłędnie. Jest aromatyczna i bardzo rozgrzewająca, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zimą i w momencie, kiedy "coś nas bierze". Uzupełnieniem smaku zupy czosnkowej są grzanki i starty ser - najlepiej twardy, dojrzewający.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czosnek to naturalny antybiotyk, dlatego nie powinniśmy się go obawiać i zajadać się nim ile dusza pragnie. Dziś mamy dla was przepis na zupę czosnkową, która z pewnością skradnie serce każdego miłośnika konkretnych smaków. 

Zupa czosnkowa - przepis na aromatyczną i rozgrzewającą polewkę

Składniki:

  • ok. 1,5 l esencjonalnego bulionu lub rosołu (najlepiej na mięsie z dużą ilością kolagenu)
  • ok. 10-12 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • starty ser Grana Padano lub inny twardy dojrzewający
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Bulion gotuj na wolnym ogniu, by wszystkie składniki oddały do wywaru maksimum swoich właściwości. Do zupy czosnkowej świetnie sprawdzi się bulion wołowy lub z różnych mięs i kości wołowych. 
  2. Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek również posiekaj ostrym nożem w jak najdrobniejszą kostkę. Lepiej nie przeciskać go przez praskę - wówczas wszystkie soki "zostają" w urządzeniu. Cebulę zeszklij na odrobinie oleju i kiedy będzie już błyszcząca, dodaj czosnek oraz majeranek. Podsmażaj chwilę, by czosnek uwolnił swój aromat.
  3. Zawartość patelni dodaj do garnka z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Podsmaż je na suchej patelni lub podpiecz w piekarniku. 
  4. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i nalej do talerzy. Do każdego z nich dołóż garść startego sera, kilka grzanek, a całość posyp posiekaną natką.
Więcej o: