Przepis na pączki z różą babci Marysi, czyli tradycyjny deser na tłusty czwartek

Tłusty czwartek coraz bliżej dlatego, jeśli szukamy najlepszej receptury na tradycyjne słodkości, warto już dziś wypróbować przepis na pączki z różą. Bardzo często pojawiają się szybkie rozwiązania z dodatkiem serka, jogurtu czy maślanki. Ten przepis jest kwintesencją tradycji, a pączki wykonywane są z ciasta drożdżowego.
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Przepis na pączki z różą babci Marysi to prosta i dawna receptura, która przez wielu została już zapomniana. Dlatego, jeżeli tęsknimy za tradycyjnym smakiem, przygotujmy klasyczny deser na tłusty czwartek

Pączki z różą. Przepis babci Marysi

Każda babcia ma swoje kulinarne tajemnice, ale to właśnie dzięki nim wszystkie potrawy smakują niepowtarzalnie. Chcąc przywołać dawne smaki z dzieciństwa, warto wygrzebać ze starych szuflad zeszyt z przepisami. Pączki z różą są tego najlepszym przykładem. Poniżej znajdziecie przepis babci Marysi, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • kostka masła,
  • duża łyżka świeżych drożdży,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • kg smalcu,
  • konfitura z róży.

Z podanych powyżej składników będziemy ujmować niewielką ilość mleka, mąki i cukru, aby wykonać zaczyn.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pączki z różą. Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wlewamy dwie łyżki zagrzanego mleka, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Wrzucamy drożdże. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoił swoją objętość.
  3. Do dużej misy przesiewamy resztę mąki. 
  4. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. 
  5. Rozpuszczamy masło.
  6. Do mąki przekładamy wyrośnięty zaczyn oraz pianę z białek i żółtka z cukrem. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy roztopione masło. 
  7. Ciasto na pączki wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ważne, aby nie robić tego zbyt krótko, ponieważ nie napowietrzymy wystarczająco drożdżowej mieszanki, przez co pączki mogą stać się twarde i suche.
  8. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i okrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. 
  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Do wysokiego garnka wlewamy litr oleju lub kg smalcu. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, wrzucamy wyrośnięte pączki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
  11. Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Czekamy, aż przestygną. 
  12. Za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy pączki konfiturą z róży.

Jeśli nie udało się nam kupić konfitury różanej, możemy wykonać ją w domu. Polecamy nasz przepis. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Pączki można ozdobić na wierzchu lukrem i skórką pomarańczową. Miłośnikom czekolady polecamy zanurzać wypieki w domowej polewie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.