Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?
Przepis na pączki z różą babci Marysi to prosta i dawna receptura, która przez wielu została już zapomniana. Dlatego, jeżeli tęsknimy za tradycyjnym smakiem, przygotujmy klasyczny deser na tłusty czwartek.
Pączki z różą. Przepis babci Marysi
Każda babcia ma swoje kulinarne tajemnice, ale to właśnie dzięki nim wszystkie potrawy smakują niepowtarzalnie. Chcąc przywołać dawne smaki z dzieciństwa, warto wygrzebać ze starych szuflad zeszyt z przepisami. Pączki z różą są tego najlepszym przykładem. Poniżej znajdziecie przepis babci Marysi, który zawsze się udaje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 250 ml ciepłego mleka,
- kostka masła,
- duża łyżka świeżych drożdży,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- kg smalcu,
- konfitura z róży.
Z podanych powyżej składników będziemy ujmować niewielką ilość mleka, mąki i cukru, aby wykonać zaczyn.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na pączki z różą. Sposób przygotowania
- Do miseczki wlewamy dwie łyżki zagrzanego mleka, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Wrzucamy drożdże. Całość dokładnie rozdrabniamy i mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoił swoją objętość.
- Do dużej misy przesiewamy resztę mąki.
- Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
- Rozpuszczamy masło.
- Do mąki przekładamy wyrośnięty zaczyn oraz pianę z białek i żółtka z cukrem. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy roztopione masło.
- Ciasto na pączki wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ważne, aby nie robić tego zbyt krótko, ponieważ nie napowietrzymy wystarczająco drożdżowej mieszanki, przez co pączki mogą stać się twarde i suche.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i okrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Do wysokiego garnka wlewamy litr oleju lub kg smalcu. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, wrzucamy wyrośnięte pączki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
- Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Czekamy, aż przestygną.
- Za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy pączki konfiturą z róży.
Jeśli nie udało się nam kupić konfitury różanej, możemy wykonać ją w domu. Polecamy nasz przepis. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Pączki można ozdobić na wierzchu lukrem i skórką pomarańczową. Miłośnikom czekolady polecamy zanurzać wypieki w domowej polewie.