Szalejąca inflacja i podwyżki cen każdemu zajrzały do kieszeni. Takie czasy sprzyjają nauce oszczędzania oraz radzenia sobie w trudniejszych sytuacjach finansowych. Jedną z płaszczyzn codziennego życia, którą warto wziąć pod lupę, jest jedzenie. Nierzadko brak organizacji w kuchni oraz chaotyczny plan zakupów nadwyrężają domowy budżet. Warto wówczas dokładnie zaplanować posiłki oraz sięgać po przepisy, które nie wymagają drogich i trudno dostępnych produktów. To danie zrobisz za grosze, a naje się nim cała rodzina.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oleju w głębokim garnku. Marchew, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Gdy wszystko delikatnie się podsmaży (po mniej więcej pięciu minutach), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy passatę, wodę oraz nieugotowany makaron i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 10-15 minut (do ugotowania się makaronu) regularnie mieszając.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy udekorować danie bezpośrednio w miseczce, robiąc kleks ze śmietany i posypując całość posiekaną natką pietruszki. Na dodatek, jeśli użyjemy makaronu bez jaj w składzie, danie będzie całkowicie wegańskie. Smacznego!