Przepis na gofry Ani Starmach bazuje na prostocie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Przepis na gofry Ani Starmach to pomysł na dodanie zimie odrobiny słodyczy. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można łączyć je z różnymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana, cukier puder, polewy czekoladowe i owoce.

Gofry to idealne rozwiązanie na deser nie tylko w czasie karnawału. Z przepisem Anny Starmach wyjdą niesamowicie lekkie i chrupiące. Ich przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach. Do ich wykonania będziecie potrzebowali tylko mąki pszennej, mleka, jajka, cukru, oleju i proszku do pieczenia.

Zobacz wideo qPrzepis na poleśniki

Gofry Ani Starmach - przepis na karnawałowe łakocie

Aby gofry miały idealną konsystencję, warto ubić oddzielnie białka na puch. Gotowe gofry można jeść z różnymi dodatkami. Sprawdzą się np. miód i żurawina albo polewa z białej czekolady z borówkami. 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • trzy łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • miód, cukier puder, bita śmietana i świeże owoce.

Karnawałowy deser. Przepis na chrupiące gofry 

Gofry idealnie wkomponują się w czas karnawału, dlatego warto spróbować zrobić je we własnym domu. Zrobisz je w około pół godziny. Jeżeli chcecie przygotować więcej gofrów, ilość składników można podwoić. Oto jak je zrobić.

Przygotowanie:

  1. Żółtko oddziel od białka.
  2. Żółtko połącz z mlekiem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  3. Białko ubij na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie w ciasto.
  4. Rozgrzej gofrownicę.
  5. Ciasto nakładaj do gofrownicy porcjami. Smaż gofry przez około cztery minuty. Powinny się ładnie zarumienić.
  6. Gofry można podawać z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną, cukrem pudrem albo słodkimi polewami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.