Gofry to idealne rozwiązanie na deser nie tylko w czasie karnawału. Z przepisem Anny Starmach wyjdą niesamowicie lekkie i chrupiące. Ich przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Zrobicie je w kilku bardzo prostych krokach. Do ich wykonania będziecie potrzebowali tylko mąki pszennej, mleka, jajka, cukru, oleju i proszku do pieczenia.
Zobacz wideo
qPrzepis na poleśniki
Gofry Ani Starmach - przepis na karnawałowe łakocie
Aby gofry miały idealną konsystencję, warto ubić oddzielnie białka na puch. Gotowe gofry można jeść z różnymi dodatkami. Sprawdzą się np. miód i żurawina albo polewa z białej czekolady z borówkami.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mleka,
- jajko,
- łyżka cukru,
- trzy łyżki oleju,
- szczypta soli,
- miód, cukier puder, bita śmietana i świeże owoce.
Kartacze - przepis. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
Karnawałowy deser. Przepis na chrupiące gofry
Gofry idealnie wkomponują się w czas karnawału, dlatego warto spróbować zrobić je we własnym domu. Zrobisz je w około pół godziny. Jeżeli chcecie przygotować więcej gofrów, ilość składników można podwoić. Oto jak je zrobić.
Przygotowanie:
- Żółtko oddziel od białka.
- Żółtko połącz z mlekiem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Białko ubij na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Ciasto nakładaj do gofrownicy porcjami. Smaż gofry przez około cztery minuty. Powinny się ładnie zarumienić.
- Gofry można podawać z ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną, cukrem pudrem albo słodkimi polewami.
Smacznego!
Aromatyczna kartoflanka. Jak ugotować zupę z ziemniaków?
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl