Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Strogonow to tradycyjne danie, które wyjątkowo smakuje szczególnie o tej porze roku. Danie jednogarnkowe świetnie sprawdzi się w leniwy dzień lub nawet na kilka. Przygotowany w dużym garnku z pewnością poskromi apetyt całej rodziny.
Tradycyjny strogonow, czyli sycące danie jednogarnkowe
Chociaż na pierwszy rzut oka strogonow może wydawać się daniem czasochłonnym, przygotowanie może być znacznie krótsze i prostsze, jeśli wykorzystamy zaledwie jeden garnek. To nie tylko pozwoli ograniczyć brudzenia naczyń, ale i sprawi, że wszystkie smaki idealnie się przenikną, tworząc prawdziwą ucztę!
W przygotowaniu strogonowa kluczowa jest odpowiednia baza, czyli nic innego jak dorodna porcja mięsa. Polecamy szczególnie polędwicę wołową, która w połączeniu z pieczarkami, cebulą, korniszonami czy pomidorami smakuje wręcz wybitnie. To nie koniec, jeśli chodzi o skład - ważne są także zioła i przyprawy takie jak czosnek, majeranek, pieprz grubo mielony czy pikantny akcent ostrej papryki.
Zobacz wideo Boeuf Stroganow
Strogonow - przepis na rozgrzewające danie w ekspresowym wydaniu
Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wołowej,
- cebula biała i czerwona,
- 6 dużych pieczarek,
- 3 ogórki kiszone,
- papryka czerwona,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 2 szklanki wody,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- majeranek,
- kminek.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od wcześniejszej marynaty mięsa. Polędwice kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Przyprawiamy kminkiem, ostrą papryką, pieprzem, solą i majerankiem. Przykrywamy folią i odkładamy na całą noc lub jeśli mamy mało czasu na godzinę przed przygotowaniem strogonowa.
- Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie paprykę, ogórki cebulę i czosnek.
- W dużym garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso, gdy się ładnie zarumieni, dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy przez kilka minut.
- Po tym czasie danie zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Warto jednak przedłużyć gotowanie i zmniejszyć moc palnika - wówczas osiągniemy lepszy smak.
- Do dania wrzucamy ogórki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Podajemy gdy mięso jest miękkie. Wskazówka - danie można dodatkowo zagęścić śmietanką 30 proc.
- Strogonow świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi czy kopytkami.