Strogonow - przepis na rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Kluczem są kolorowe dodatki i mięso

Wśród domowych obiadów warto wyróżnić dania jednogarnkowe, które sycą, rozgrzewają i poprawiają humor, gdy za oknem gości ponura aura. Kluczem do sukcesu są dobrej jakości składniki - szczególnie mięso i kolorowe dodatki. Z kolei mieszanka przypraw doda całości charakteru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Strogonow to tradycyjne danie, które wyjątkowo smakuje szczególnie o tej porze roku. Danie jednogarnkowe świetnie sprawdzi się w leniwy dzień lub nawet na kilka. Przygotowany w dużym garnku z pewnością poskromi apetyt całej rodziny. 

Tradycyjny strogonow, czyli sycące danie jednogarnkowe

Chociaż na pierwszy rzut oka strogonow może wydawać się daniem czasochłonnym, przygotowanie może być znacznie krótsze i prostsze, jeśli wykorzystamy zaledwie jeden garnek. To nie tylko pozwoli ograniczyć brudzenia naczyń, ale i sprawi, że wszystkie smaki idealnie się przenikną, tworząc prawdziwą ucztę!

W przygotowaniu strogonowa kluczowa jest odpowiednia baza, czyli nic innego jak dorodna porcja mięsa. Polecamy szczególnie polędwicę wołową, która w połączeniu z pieczarkami, cebulą, korniszonami czy pomidorami smakuje wręcz wybitnie. To nie koniec, jeśli chodzi o skład - ważne są także zioła i przyprawy takie jak czosnek, majeranek, pieprz grubo mielony czy pikantny akcent ostrej papryki. 

Zobacz wideo Boeuf Stroganow

Strogonow - przepis na rozgrzewające danie w ekspresowym wydaniu 

Składniki: 

  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • cebula biała i czerwona,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • papryka czerwona,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • czosnek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • ostra papryka, 
  • majeranek,
  • kminek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od wcześniejszej marynaty mięsa. Polędwice kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Przyprawiamy kminkiem, ostrą papryką, pieprzem, solą i majerankiem. Przykrywamy folią i odkładamy na całą noc lub jeśli mamy mało czasu na godzinę przed przygotowaniem strogonowa. 
  2. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie paprykę, ogórki cebulę i czosnek. 
  3. W dużym garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso, gdy się ładnie zarumieni, dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy przez kilka minut. 
  4. Po tym czasie danie zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Warto jednak przedłużyć gotowanie i zmniejszyć moc palnika - wówczas osiągniemy lepszy smak. 
  5. Do dania wrzucamy ogórki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. 
  6. Podajemy gdy mięso jest miękkie. Wskazówka - danie można dodatkowo zagęścić śmietanką 30 proc. 
  7. Strogonow świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi czy kopytkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA