Jak zrobić pulpety, żeby były delikatne i nie rozpadały się na patelni? Wystrzegaj się jednego składnika

Pulpety są wspaniałe w każdym sosie lub zupie, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić, by były delikatne i soczyste, a jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania lub obsmażania. Moja babcia miała jedną, złotą zasadę - nigdy nie dodawała jajka do pulpetów. Dlaczego to ważne? "To robisz pulpeciki, czy mielone?" - pytała.

Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zrobienie pulpetów jest banalnie proste i jeśli szukasz pomysłu na łatwy i smaczny obiad, pulpety w delikatnym sosie zawsze świetnie się sprawdzą. Jednak warto wiedzieć, jak je zrobić, by nie przypominały minimielonych, a dodatkowo nie były wysuszone. Żeby odnieść sukces, zrezygnuj z jajka, które utwardza i zbija masę mięsną. O ile jajko bardzo dobrze sprawdza się w kotletach mielonych, tak pulpety w ogóle go nie potrzebują. Oto stary przepis na delikatne pulpeciki i kremowym sosie koperkowym.

Oponki to ciastka, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Sposobem przygotowania i smakiem przypominają pączkiOponki jogurtowe - przepis na lekkie i rumiane ciasto z ulubionymi dodatkami

Jak zrobić delikatne pulpety w sosie?

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (możesz wybrać dowolne, ja polecam mieloną szynkę lub łopatkę)
  • 1 niewielka cebula
  • kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • śmietana 18 proc.
  • pęczek koperku
  • 1 większa marchewka
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą kajzerkę, sól oraz pieprz. Następnie wyrób całość na jednolitą masę.
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy mięsnej niewielkie kawałeczki i uformuj je w kształt kulek, Każdą z nich dokładnie obtocz w mące pszennej.
  3. Na patelni porządnie rozgrzej łyżkę masła. Włóż na nią pulpeciki i obsmaż z każdej strony. Następnie zdejmij pulpeciki, dołóż masło i włóż posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce. 
  4. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dołóż pulpeciki i zalej całość wodą tak, by jedynie je przykrywała. 
  5. Dodaj posiekany koperek i duś na niewielkim ogniu, aż pulpety będą miękkie. Następnie zapraw sos śmietaną i mąką i dopraw w razie potrzeby sola i pieprzem. Duś jeszcze 3-5 minut i podawaj. 

Tak przygotowane pulpety są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée lub delikatną kaszą jęczmienną.

Kotlet schabowyIdealnie chrupiąca i złocista panierka do kotletów - zapomnij o bułce tartej

Więcej o: