Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zrobienie pulpetów jest banalnie proste i jeśli szukasz pomysłu na łatwy i smaczny obiad, pulpety w delikatnym sosie zawsze świetnie się sprawdzą. Jednak warto wiedzieć, jak je zrobić, by nie przypominały minimielonych, a dodatkowo nie były wysuszone. Żeby odnieść sukces, zrezygnuj z jajka, które utwardza i zbija masę mięsną. O ile jajko bardzo dobrze sprawdza się w kotletach mielonych, tak pulpety w ogóle go nie potrzebują. Oto stary przepis na delikatne pulpeciki i kremowym sosie koperkowym.
Oponki jogurtowe - przepis na lekkie i rumiane ciasto z ulubionymi dodatkami
Jak zrobić delikatne pulpety w sosie?
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (możesz wybrać dowolne, ja polecam mieloną szynkę lub łopatkę)
- 1 niewielka cebula
- kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- śmietana 18 proc.
- pęczek koperku
- 1 większa marchewka
- masło
Sposób wykonania:
- Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą kajzerkę, sól oraz pieprz. Następnie wyrób całość na jednolitą masę.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy mięsnej niewielkie kawałeczki i uformuj je w kształt kulek, Każdą z nich dokładnie obtocz w mące pszennej.
- Na patelni porządnie rozgrzej łyżkę masła. Włóż na nią pulpeciki i obsmaż z każdej strony. Następnie zdejmij pulpeciki, dołóż masło i włóż posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce.
- Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dołóż pulpeciki i zalej całość wodą tak, by jedynie je przykrywała.
- Dodaj posiekany koperek i duś na niewielkim ogniu, aż pulpety będą miękkie. Następnie zapraw sos śmietaną i mąką i dopraw w razie potrzeby sola i pieprzem. Duś jeszcze 3-5 minut i podawaj.
Tak przygotowane pulpety są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z ziemniaczanym purée lub delikatną kaszą jęczmienną.
Idealnie chrupiąca i złocista panierka do kotletów - zapomnij o bułce tartej