Cebula zalega w domowej spiżarni? Wsadź ją do naczynia żaroodpornego z przyprawami - efekt palce lizać

Kuchnia bez cebuli byłaby marnym tworem bez charakterystycznego aromatu i smaku. Jeśli jednak warzywo zalega w domowej spiżarni, spróbuj przygotować je w nieco bardziej oryginalny sposób. Efekt wow jest gwarantowany po zamarynowaniu cebuli w mieszance przypraw i późniejszym zapiekaniu w sosie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Cebula to proste, tanie warzywo, które jest jednym z głównych składników wielu tradycyjnych dań czy kuchni świata. Warstwowy rarytas nie jest jednak w pełni doceniany - warto zatem zerwać ze stereotypowymi przepisami i przygotować wytrawny dodatek na miarę szefów kuchni. 

Cebula w roli głównej, czyli pieczone warzywa w mieszance przypraw

Wśród warzyw, które królują w domowym menu i nie opuszczają nas niemalże przez cały rok, cebula to prawdziwa królowa. Dodajemy ją niemal do wszystkiego - gości w sałatkach, kanapkach, farszach, zupach, daniach mięsnych i wegetariańskich. Poza klasycznymi przepisami uwagę należy poświęcić także recepturze gdzie cebula gra rolę główną. 

Marynowana cebula, która dodatkowo jest zapiekana to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do eleganckich obiadów i kolacji, ale także wytrawna przystawka. Przepis jest banalnie prosty, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiedni marynata i mieszanka przypraw

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Marynowana cebula, zapiekana w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 250 ml czerwonego octu winnego,
  • 250 ml wody,
  • 20 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 3 łyżeczki świeżego rozmarynu,
  • płatki chili,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cztery obrane i pokrojone na połówki cebule. 
  2. Warzywa zalewamy wodą, octem winnym, doprawiamy cukrem, łyżeczką rozmarynu, solą, pieprzem i płatkami chili. Tak przygotowaną marynatę mieszamy i polewamy kopułki cebul. 
  3. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. 
  4. Następnie odwracamy warzywa - na wierzchu każdej cebuli układamy płatki masła i posypujemy dodatkową porcją rozmarynu.
  5. Tak przygotowane cebule pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ważne, by co jakiś czas otworzyć piekarnik i podlać wierzch warzyw marynatą. 
  6. Zapieczone cebule podajemy na przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.