Placuszki Roberta Makłowicza zrobisz w niecałe 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce, a pasuje do nich idealnie

Poznawanie nowych smaków jest coraz bardziej popularne. Niektórzy odchodzą czasem od tradycyjnych smaków na rzecz tych pochodzących z dalekich stron. Robert Makłowicz przybliża widzom smaki wschody. Tego sosu mogli nie znać.

Robert Makowicz coraz bardziej kojarzy się wszystkim z poznawaniem nowych i nietuzinkowych przepisów. Na swoim kanale YouTube dzieli się nie tylko rodzinnymi sekretami na klasyczne dania, a także orientalnymi przepisami, które poznał zwiedzając świat. Tym razem podzielił się propozycją na tajskie placuszki kukurydziane. Aby wydobyć z nich najlepszy smak ugotował sos, który w Polsce jest nieznany. Jego smak to połączenie słodyczy cukru, ostrości papryczek i kwaśnego dodatku octu. Dzięki niemu nowe doznania smakowe są gwarantowane.

Przepis na tajskie placki z kukurydzy Roberta Makłowicza

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy,
  • odrobina zalewy z kukurydzy,
  • łyżka czerwonej tajskiej pasty curry,
  • 125 ml octu ryżowego,
  • 100 g cukru,
  • 3 papryczki chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
  • mąka ryżowa lub pszenna do kukurydzy,
  • olej roślinny do smażenia.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Sposób przygotowania

  1. Kukurydzę wsyp do miski, dolej 3 łyżki zalewy z puszki. Do warzyw dodaj łyżkę czerwonej pasty curry.
  2. Do garnuszka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Papryczki chili przetnij wzdłuż, pozbądź się pestek i posiekaj w kostkę.
  3. W garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Całość zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia w momencie, kiedy ¾ płynu wyparuje. Aby przyspieszyć ten proces możesz do mieszanki dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Płyn zagotuj do uzyskania ciągnącego się sosu.
  4. Do miski z kukurydzą wsyp szczyptę soli, a także 6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Ma być go dużo, ponieważ placki mają się smażyć na głębokim tłuszczu.
  6. Za pomocą łyżki umieszczaj masę na oleju i smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie placki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
  7. Podawaj na ciepło z letnim sosem, który przygotowałeś wcześniej.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o: