-
Haps
-
Jak przygotować
- Placuszki Roberta Makłowicza zrobisz w niecałe 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce, a pasuje do nich idealnie
Placuszki Roberta Makłowicza zrobisz w niecałe 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce, a pasuje do nich idealnie
Poznawanie nowych smaków jest coraz bardziej popularne. Niektórzy odchodzą czasem od tradycyjnych smaków na rzecz tych pochodzących z dalekich stron. Robert Makłowicz przybliża widzom smaki wschody. Tego sosu mogli nie znać.
Robert Makowicz coraz bardziej kojarzy się wszystkim z poznawaniem nowych i nietuzinkowych przepisów. Na swoim kanale YouTube dzieli się nie tylko rodzinnymi sekretami na klasyczne dania, a także orientalnymi przepisami, które poznał zwiedzając świat. Tym razem podzielił się propozycją na tajskie placuszki kukurydziane. Aby wydobyć z nich najlepszy smak ugotował sos, który w Polsce jest nieznany. Jego smak to połączenie słodyczy cukru, ostrości papryczek i kwaśnego dodatku octu. Dzięki niemu nowe doznania smakowe są gwarantowane.
Przepis na tajskie placki z kukurydzy Roberta Makłowicza
Składniki
- 2 puszki kukurydzy,
- odrobina zalewy z kukurydzy,
- łyżka czerwonej tajskiej pasty curry,
- 125 ml octu ryżowego,
- 100 g cukru,
- 3 papryczki chili,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
- mąka ryżowa lub pszenna do kukurydzy,
- olej roślinny do smażenia.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Sposób przygotowania
- Kukurydzę wsyp do miski, dolej 3 łyżki zalewy z puszki. Do warzyw dodaj łyżkę czerwonej pasty curry.
- Do garnuszka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Papryczki chili przetnij wzdłuż, pozbądź się pestek i posiekaj w kostkę.
- W garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Całość zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia w momencie, kiedy ¾ płynu wyparuje. Aby przyspieszyć ten proces możesz do mieszanki dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Płyn zagotuj do uzyskania ciągnącego się sosu.
- Do miski z kukurydzą wsyp szczyptę soli, a także 6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Na patelni rozgrzej olej. Ma być go dużo, ponieważ placki mają się smażyć na głębokim tłuszczu.
- Za pomocą łyżki umieszczaj masę na oleju i smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie placki przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj na ciepło z letnim sosem, który przygotowałeś wcześniej.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl