Pączki z dziurką na tłusty czwartek. Jak zrobić donuty po polsku? Wybierz odpowiednią mąkę

Pączki z dziurką to kolejny pyszny pomysł na tłusty czwartek. Ich wykonanie jest banalne i chociaż łudząco przypominają amerykańskie donuty, zasmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Jak zrobić pączki z dziurką, żeby były puszyste i delikatne? Nie każda mąka się sprawdzi.

Więcej przepisów na słodkości karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pączki z dziurką to naprawdę prosty przepis na domowe łakocie, które osłodzą zimową słotę i chłody. Jak zrobić donuty po polsku? Użyj lekkiej mąki. Najlepiej sprawdzi się typ 450, tzw, mąka tortowa. Wyższe typy mąki mogą sprawić, że ciasto na pączki mniej wyrośnie i nie będzie tak puszyste, a przecież chcemy zanurzyć zęby w pączuszkach puszystych jak chmurka, prawda?

Pączki z dziurką na tłusty czwartek

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • do dekoracji lukier lub cukier puder
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Mleko podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 40 stopni. Rozpuszczone masło odstaw do lekkiego przestudzenia. 
  2. Przygotuj rozczyn. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Powinno to potrwać ok. 10 minut.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wbij jajko i wlej spieniony rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Wyrabiaj ciasto energicznie, aż poczujesz, że łatwo od rąk. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno przynajmniej podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na placek grubości ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj kształt pączków z dziurką. 
  5. Pączki pozostaw do trzeciego wyrastania, tym razem na ok. pół godziny.
  6. w dużym najlepiej szerokim garnku porządnie rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Wrzucaj pączki partiami i smaż, aż nabiorą apetycznego, jasnobrązowego koloru.

Po usmażeniu pączków odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Oprósz cukrem pudrem lub lukrem.

Więcej o: