-
Haps
-
Jak przygotować
- Pączki z dziurką na tłusty czwartek. Jak zrobić donuty po polsku? Wybierz odpowiednią mąkę
Pączki z dziurką na tłusty czwartek. Jak zrobić donuty po polsku? Wybierz odpowiednią mąkę
Pączki z dziurką to kolejny pyszny pomysł na tłusty czwartek. Ich wykonanie jest banalne i chociaż łudząco przypominają amerykańskie donuty, zasmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Jak zrobić pączki z dziurką, żeby były puszyste i delikatne? Nie każda mąka się sprawdzi.
Więcej przepisów na słodkości karnawałowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pączki z dziurką to naprawdę prosty przepis na domowe łakocie, które osłodzą zimową słotę i chłody. Jak zrobić donuty po polsku? Użyj lekkiej mąki. Najlepiej sprawdzi się typ 450, tzw, mąka tortowa. Wyższe typy mąki mogą sprawić, że ciasto na pączki mniej wyrośnie i nie będzie tak puszyste, a przecież chcemy zanurzyć zęby w pączuszkach puszystych jak chmurka, prawda?
Pączki z dziurką na tłusty czwartek
Składniki:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
- 40 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki cukru
- do dekoracji lukier lub cukier puder
- olej lub smalec do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Mleko podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 40 stopni. Rozpuszczone masło odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Przygotuj rozczyn. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Powinno to potrwać ok. 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wbij jajko i wlej spieniony rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Wyrabiaj ciasto energicznie, aż poczujesz, że łatwo od rąk. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj je na placek grubości ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj kształt pączków z dziurką.
- Pączki pozostaw do trzeciego wyrastania, tym razem na ok. pół godziny.
- w dużym najlepiej szerokim garnku porządnie rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Wrzucaj pączki partiami i smaż, aż nabiorą apetycznego, jasnobrązowego koloru.
Po usmażeniu pączków odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Oprósz cukrem pudrem lub lukrem.