-
Haps
-
Jak przygotować
- Hiszpański przysmak robi furorę na świecie i każdy chce go spróbować. Zrób go w mniej niż 20 minut
Hiszpański przysmak robi furorę na świecie i każdy chce go spróbować. Zrób go w mniej niż 20 minut
Propozycji na tłusty czwartek jest mnóstwo. Jednak zazwyczaj ograniczamy się do zaledwie pączków, faworków lub oponek. W tym roku warto przetestować też inne przysmaki. Takim przykładem jest ta hiszpańska słodycz.
Tłusty czwartek tuż tuż. To idealny czas, aby do tradycyjnej listy przysmaków, które je się w tym dniu dodać trochę inne, ale równie smaczne przysmaki. Taką propozycją są hiszpańskie churrosy. Dzięki nim ten dzień będzie jeszcze pyszniejszy.
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, który wykonany jest z gęstego ciasta smażonego na głębokim oleju. Jego kształt przypomina długie pręty. Zazwyczaj podawane są z sosem czekoladowym, a także obtoczone w cynamonie i cukrze. Jednak możesz łączyć je z ulubionymi dodatkami.
Przepis na hiszpańskie churros
Składniki na ciasto
- 100 g masła,
- 200 ml wody,
- 60 g cukru,
- 1,5 opakowania cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżeczka cynamonu,
- 1 l oleju od smażenia.
Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Trendy 2023: ubrania w tych kolorach są intrygujące i bardzo modne! Dodadzą blasku glamour
Składniki do obtoczenia
- szklanka drobnego cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
- W rondelku umieść masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy. Gotuj na małym ogniu i pozostaw do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszaj. Przypilnuj, aby składniki się nie przypaliły.
- Do przygotowanej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj, cały czas trzymając rondelek na małym ogniu.
- Masę mieszaj do momentu zaparzenia mąki, trwa to około 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Ciasto przełóż do miski i stopniowo wlewaj jajka. Między dodawaniem miksuj do połączenia składników.
- Jednolite ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką z ząbkami.
- W garnku, na średnim ogniu rozgrzej 1 l oleju. Z rękawa wyciskaj ciasto na długość około 7 cm. Do przecięcia ciasta należy użyć nożyczek, ponieważ samo się nie oddzieli.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy.
- Jeszcze ciepłe obtocz w połączeniu drobnego cukru z cynamonem.
- Dla lepszego smaku podawaj z sosem czekoladowym.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl