Hiszpański przysmak robi furorę na świecie i każdy chce go spróbować. Zrób go w mniej niż 20 minut

Propozycji na tłusty czwartek jest mnóstwo. Jednak zazwyczaj ograniczamy się do zaledwie pączków, faworków lub oponek. W tym roku warto przetestować też inne przysmaki. Takim przykładem jest ta hiszpańska słodycz.

Tłusty czwartek tuż tuż. To idealny czas, aby do tradycyjnej listy przysmaków, które je się w tym dniu dodać trochę inne, ale równie smaczne przysmaki. Taką propozycją są hiszpańskie churrosy. Dzięki nim ten dzień będzie jeszcze pyszniejszy.

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, który wykonany jest z gęstego ciasta smażonego na głębokim oleju. Jego kształt przypomina długie pręty. Zazwyczaj podawane są z sosem czekoladowym, a także obtoczone w cynamonie i cukrze. Jednak możesz łączyć je z ulubionymi dodatkami.

Przepis na hiszpańskie churros

Składniki na ciasto

  • 100 g masła,
  • 200 ml wody,
  • 60 g cukru,
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 l oleju od smażenia.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

metaliczne ubraniaTrendy 2023: ubrania w tych kolorach są intrygujące i bardzo modne! Dodadzą blasku glamour

Składniki do obtoczenia

  • szklanka drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. W rondelku umieść masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy. Gotuj na małym ogniu i pozostaw do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszaj. Przypilnuj, aby składniki się nie przypaliły.
  2. Do przygotowanej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj, cały czas trzymając rondelek na małym ogniu.
  3. Masę mieszaj do momentu zaparzenia mąki, trwa to około 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ciasto przełóż do miski i stopniowo wlewaj jajka. Między dodawaniem miksuj do połączenia składników.
  5. Jednolite ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką z ząbkami.
  6. W garnku, na średnim ogniu rozgrzej 1 l oleju. Z rękawa wyciskaj ciasto na długość około 7 cm. Do przecięcia ciasta należy użyć nożyczek, ponieważ samo się nie oddzieli.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy.
  8. Jeszcze ciepłe obtocz w połączeniu drobnego cukru z cynamonem.
  9. Dla lepszego smaku podawaj z sosem czekoladowym.

Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: