Guacamole to zdrowa i smaczna paciajka z awokado i różnych dodatków. Przepis pochodzi z meksyku, gdzie guacamole jest tak popularne, jak w Polsce choćby ketchup lub musztarda. Jak zrobić zdrowe smarowidło, żeby nie było mdłe, a aromatyczne i wyraziste? Oprócz limonki przyda się jeszcze aromatyczne zioło.
Fot. Shutterstock/Louno Morose
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Guacamole to po prostu miąższ awokado roztarty widelcem z dodatkami. Awokado samo w sobie jest dość mdłe i nie każdy jest w stanie przełknąć je solo, ale wszystko się zmieni, gdy do zielonej paciajki dodamy czosnek, sok z limonki i oczywiście kolendrę. Dziś podpowiemy, jak zrobić prawdziwe meksykańskie guacamole idealne do tostów, nachosów oraz jajek na twardo.