Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Guacamole to po prostu miąższ awokado roztarty widelcem z dodatkami. Awokado samo w sobie jest dość mdłe i nie każdy jest w stanie przełknąć je solo, ale wszystko się zmieni, gdy do zielonej paciajki dodamy czosnek, sok z limonki i oczywiście kolendrę. Dziś podpowiemy, jak zrobić prawdziwe meksykańskie guacamole idealne do tostów, nachosów oraz jajek na twardo.
Placki bananowe. Będą puszyste i delikatne, ale mleko ci się nie przyda
Guacamole - przepis prosto z meksyku
Składniki:
- 1 duże i dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- sok z połowy limonki
- 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)
- 1 łyżki posiekanej kolendry
- sól, pieprz, szczypta płatków chili, szczypta kminu rzymskiego
Sposób wykonania:
- Awokado ostrożnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę (ale nie wyrzucaj jej) i łyżeczką wydrąż miąższ ze skórki.
- Miąższ przełóż do miski i za pomocą widelca rozgnieć na jednolitą papkę.
- Cebulę posiekaj bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z awokado. Dodaj także posiekana kolendrę oraz przyprawy do smaku.
- Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do zamykanego pojemnika. Włóż do środka także pestkę z awokado - wówczas masa nie ściemnieje.
Marynowana cebula zapiekana w piekarniku - wytrawny obłęd z prostym składem
Wskazówka: Jeśli chcesz, do guacamole możesz także dodać pomidora pokrojonego w drobną kostkę lub jedno jajko ugotowane na twardo.