Guacamole - przepis prosto z Meksyku. Zdrowe smarowidło nie wyjdzie smaczne bez aromatycznego zioła

Guacamole to zdrowa i smaczna paciajka z awokado i różnych dodatków. Przepis pochodzi z meksyku, gdzie guacamole jest tak popularne, jak w Polsce choćby ketchup lub musztarda. Jak zrobić zdrowe smarowidło, żeby nie było mdłe, a aromatyczne i wyraziste? Oprócz limonki przyda się jeszcze aromatyczne zioło.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Guacamole to po prostu miąższ awokado roztarty widelcem z dodatkami. Awokado samo w sobie jest dość mdłe i nie każdy jest w stanie przełknąć je solo, ale wszystko się zmieni, gdy do zielonej paciajki dodamy czosnek, sok z limonki i oczywiście kolendrę. Dziś podpowiemy, jak zrobić prawdziwe meksykańskie guacamole idealne do tostów, nachosów oraz jajek na twardo.

Placki bananowe (zdjęcie ilustracyjne)Placki bananowe. Będą puszyste i delikatne, ale mleko ci się nie przyda

Guacamole - przepis prosto z meksyku

Składniki:

  • 1 duże i dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)
  • 1 łyżki posiekanej kolendry
  • sól, pieprz, szczypta płatków chili, szczypta kminu rzymskiego

Sposób wykonania:

  1. Awokado ostrożnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę (ale nie wyrzucaj jej) i łyżeczką wydrąż miąższ ze skórki.
  2. Miąższ przełóż do miski i za pomocą widelca rozgnieć na jednolitą papkę. 
  3. Cebulę posiekaj bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z awokado. Dodaj także posiekana kolendrę oraz przyprawy do smaku.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do zamykanego pojemnika. Włóż do środka także pestkę z awokado - wówczas masa nie ściemnieje.

Marynowane i zapiekane cebuleMarynowana cebula zapiekana w piekarniku - wytrawny obłęd z prostym składem

Wskazówka: Jeśli chcesz, do guacamole możesz także dodać pomidora pokrojonego w drobną kostkę lub jedno jajko ugotowane na twardo. 

Więcej o: