Przepis na faworki siostry Anastazji. Chrupiące i delikatne. Usmażysz je na oleju

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego, jeśli nie macie własnej receptury na chrusty, warto wypróbować przepis na faworki siostry Anastazji. Ich wykonanie jest proste, a dobór składników i proporcje gwarantują chrupkość.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Chrust wielu osobom kojarzy się z trudną do przygotowania przekąską. Jednak to wcale nie musi być prawda. Wiele zależy od rodzaju receptury i tego, czy chcemy korzystać z drożdży, czy też nie. Przepis na faworki siostry Anastazji jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim gwarantuje uzyskanie chrupiącego deseru.

Tłusty czwartek, czyli przepis na faworki siostry Anastazji

Tradycja, która towarzyszy nam już od pokoleń sprawia, że tłusty czwartek kojarzy się nam z zajadaniem pączków, faworków i donatów. Przepisów jest mnóstwo. Jednak jeśli chcemy powrócić do smaków z dawnych lat, warto wypróbować przepis na faworki siostry Anastazji. 

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 13 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na faworki siostry Anastazji. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną.
  2. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
  3. Żółtka przekładamy do mąki. Dodajemy śmietanę, sól i spirytus. 
  4. Wyrabiamy jednolite ciasto. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sięgamy po wałek i uderzamy nim w ciasto. Dzięki temu odpowiednio je napowietrzymy, a faworki będą lekkie i chrupiące.
  5. Następnie dzielimy gotowe ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Kroimy w szerokie pasy, z których wykonujemy mniejsze prostokąty lub romby. 
  6. Pośrodku każdego prostokąta za pomocą noża robimy nacięcie. Następnie przez powstały otwór przewlekamy jeden koniec, aby powstał kształt faworka. 
  7. W wysokim garnku grzejemy około litra oleju.
  8. Faworki z przepisu siostry Anastazji smażymy do momentu, aż staną się złociste z każdej strony.
  9. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!





     


Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.