Syrop z cebuli. Jak wzmocnić działanie babcinego specyfiku na kaszel? Dodaj znany superfood - efekt fantastyczny

Syrop z cebuli to naturalny środek na przeziębienie, który na pewno pamiętamy z dzieciństwa - jak tylko zaczynaliśmy kasłać, babcia lub mama natychmiast zabierała się za siekanie cebuli. Dziś ma my dla was przepis na ten syrop, ale w nowej wersji, która zadziała na kaszel jeszcze szybciej i jeszcze skuteczniej. Kluczem jest dodatek czosnku, ale nie tylko.

Więcej domowych sposobów na przeziębienie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Syrop z cebuli z dodatkiem czosnku i miodu to jeszcze skuteczniejszy (i na pewno smaczniejszy) sposób na to, by przepędzić przeziębienie na cztery wiatry domowym sposobem. Dodatek naturalnych antybiotyków takich jak czosnek i miód wyciśnie z babcinego specyfiku 300 procent skuteczności i jeśli dopadło cię przeziębienie, już po dwóch dawkach poczujesz poprawę. Jak zrobić syrop z cebuli, miodu i czosnku? Oto sprawdzony przepis.

Syrop z cebuli - przepis z dodatkiem superfoods

Składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę i przełóż do miseczki lub słoika. 
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno i dodaj do cebuli. 
  3. Dodaj miód i cukier oraz sok z cytryny i całość porządnie ugnieć, np. trzonkiem od łyżki, by składniki się dokładnie wymieszały, a cebula szybciej puściła sok. 
  4. Naczynie odłóż w ciepłe miejsce na kilka godzin (2-3 wystarczą), by wytworzył się sok. Podawaj po 1 łyżce 3 razy dziennie. Przechowuj w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.