Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sekret udanych kopytek to przede wszystkim dobry przepis i właściwe proporcje. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, jeśli zapamiętamy także o kilku szczegółach. Mowa tu o wyborze ziemniaków i ciekawych dodatków.
Kopytka - przepis na domowy specjał z ziemniaków
Wśród tradycyjnych specjałów i domowych obiadów, kopytka zajmują szczególne miejsce. Delikatne, jędrne, lekkie, po prostu rozpływające się w ustach - tym charakteryzują się idealne kluseczki ziemniaczane. Aby uzyskać smak znany z beztroskich lat dzieciństwa, wystarczy dobry przepis, kilka składników i gotowe!
Przygotowanie kopytek jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki lub wykorzystać warzywa, które zalegają po obiedzie i połączyć je w odpowiednich proporcjach z mąką, jajkiem i solą. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy i formujemy w wałek - póżniej wystarczy zadbać o charakterystyczny kształt i je ugotować.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Przepis na domowe kopytka - miękkie i delikatne
Składniki:
- kilogram ziemniaków - najlepiej typu C,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy.
- Warzywa przekładamy do dużej miski razem z mąką, solą i jajkiem.
- Ze wszystkich składników tworzymy ciasto - starannie je wyrabiając na jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki.
- Kolejnym krokiem podzielenie ciasta na porcję - z każdej formujemy wałek, a następnie wycinamy małe kluseczki o charakterystycznym kształcie.
- Kopytka wrzucamy partiami na osoloną wrzącą wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy około sześciu minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Tak przygotowane kopytka podajemy w ulubionej formie. Świetnie smakują jako dodatek do mięs i sosów, a także w słodkiej wersji z palonym masłem i drobiną cukru.