Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki

Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy je ugotować i podać z ulubionymi dodatkami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekret udanych kopytek to przede wszystkim dobry przepis i właściwe proporcje. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, jeśli zapamiętamy także o kilku szczegółach. Mowa tu o wyborze ziemniaków i ciekawych dodatków. 

Kopytka - przepis na domowy specjał z ziemniaków

Wśród tradycyjnych specjałów i domowych obiadów, kopytka zajmują szczególne miejsce. Delikatne, jędrne, lekkie, po prostu rozpływające się w ustach - tym charakteryzują się idealne kluseczki ziemniaczane. Aby uzyskać smak znany z beztroskich lat dzieciństwa, wystarczy dobry przepis, kilka składników i gotowe!

Przygotowanie kopytek jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki lub wykorzystać warzywa, które zalegają po obiedzie i połączyć je w odpowiednich proporcjach z mąką, jajkiem i solą. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy i formujemy w wałek - póżniej wystarczy zadbać o charakterystyczny kształt i je ugotować. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na domowe kopytka - miękkie i delikatne 

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków - najlepiej typu C,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. 
  2. Warzywa przekładamy do dużej miski razem z mąką, solą i jajkiem. 
  3. Ze wszystkich składników tworzymy ciasto - starannie je wyrabiając na jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki.
  4. Kolejnym krokiem podzielenie ciasta na porcję - z każdej formujemy wałek, a następnie wycinamy małe kluseczki o charakterystycznym kształcie. 
  5. Kopytka wrzucamy partiami na osoloną wrzącą wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy około sześciu minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Tak przygotowane kopytka podajemy w ulubionej formie. Świetnie smakują jako dodatek do mięs i sosów, a także w słodkiej wersji z palonym masłem i drobiną cukru. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.