Mini pączki serowe. Wyjdą puszyste i miękkie - rozpływają się w ustach

Podajemy przepis na pączki serowe, które doskonale sprawdzą się w karnawale. Ich wykonanie jest wyjątkowo proste, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Wyjdą puszyste, lekkie i o bardzo delikatnej strukturze. Oto jak je zrobić.

Karnawał to doskonała okazja do przygotowania pączków. Ich pyszna mini wersja na bazie twarogu sprawdzi się w tym zimowym czasie zabaw. Jak je zrobić? Wykonanie pączków serowych nie jest bardzo trudne, można je przygotować w kilku prostych krokach. 

Zobacz wideo Cukierniczka Lara Gessler o tym, jak wybrać najlepszy pączek [fragment podcastu femiTALK]

Pączki serowe - przepis, który sprawdzi się w karnawale

Do przygotowania mini pączków będą potrzebne mąka, mleko, twaróg, cukier, masło, drożdże, jajka, olej i cukier puder do posypania. Gotowe pączki można też polać lukrem lub polewą czekoladową. Mini pączki po usmażeniu można też nadziewać ulubionymi konfiturami.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • trzy czwarte szklanki mleka,
  • 300 g twarogu półtłustego
  • cztery łyżki cukru,
  • dwie łyżki masła,
  • 30 g drożdży,
  • dwa jajka,
  • żółtko,
  • olej,
  • cukier puder.

Puszyste, lekkie i delikatne. Rozpływają się w ustach 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i dwiema łyżkami mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie zmiel twaróg. Roztop masło.
  3. Utrzyj jajka z żółtkiem i cukrem mikserem, aż powstanie jednolita, jasna masa. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg i masło.
  4. Następnie, już bez miksowania, dodaj przesianą mąkę z przygotowanym zaczynem. Masę wyrabiaj na gładkie ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego mini pączki.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju aż do uzyskania rumianej barwy
  7. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: