Karnawał to doskonała okazja do przygotowania pączków. Ich pyszna mini wersja na bazie twarogu sprawdzi się w tym zimowym czasie zabaw. Jak je zrobić? Wykonanie pączków serowych nie jest bardzo trudne, można je przygotować w kilku prostych krokach.
Zobacz wideo Cukierniczka Lara Gessler o tym, jak wybrać najlepszy pączek [fragment podcastu femiTALK]
Pączki serowe - przepis, który sprawdzi się w karnawale
Do przygotowania mini pączków będą potrzebne mąka, mleko, twaróg, cukier, masło, drożdże, jajka, olej i cukier puder do posypania. Gotowe pączki można też polać lukrem lub polewą czekoladową. Mini pączki po usmażeniu można też nadziewać ulubionymi konfiturami.
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- trzy czwarte szklanki mleka,
- 300 g twarogu półtłustego
- cztery łyżki cukru,
- dwie łyżki masła,
- 30 g drożdży,
- dwa jajka,
- żółtko,
- olej,
- cukier puder.
Puszyste, lekkie i delikatne. Rozpływają się w ustach
Przygotowanie:
- Wymieszaj letnie mleko z łyżeczką cukru, drożdżami i dwiema łyżkami mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans w ciepłe miejsce.
- W tym czasie zmiel twaróg. Roztop masło.
- Utrzyj jajka z żółtkiem i cukrem mikserem, aż powstanie jednolita, jasna masa. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg i masło.
- Następnie, już bez miksowania, dodaj przesianą mąkę z przygotowanym zaczynem. Masę wyrabiaj na gładkie ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego mini pączki.
- Smaż na rozgrzanym oleju aż do uzyskania rumianej barwy
- Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl