Wątróbka to bardzo pożywne danie, które przygotowuje się bardzo szybko. Zwykle podaje się ją na obiad z cebulą i innymi warzywami. Aby nie pryskała podczas smażenia, warto trzymać się kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest przewracanie jej na patelni w odpowiedni sposób.
Tłuszcz rozpryskujący się po całej kuchni nie jest przyjemnym doświadczeniem. Jak z nim walczyć? Główną przyczyną strzelania oleju zazwyczaj jest przypadkowe nakłucie wątróbki. Wypływający z niej sok jest jednym z powodów pryskania tłuszczu. Warto dodać, że każda kropla wody w kontakcie z olejem będzie "próbowała" wydostać się na powierzchnię. Tym samym będzie rozsadzała tłuszcz. Z tego powodu, aby uniknąć strzelania tłuszczu, lepiej nie przewracać jej widelcem. Warto ograniczyć możliwość przekłucia wątróbki i użyć do jej obracania drewnianej łopatki.
Przed położeniem wątróbki na rozgrzany tłuszcz należy ją osuszyć. Dzięki temu usunie się nadmierną wodę, która może spowodować strzelanie oleju. Jak to zrobić? W tym celu można użyć ręcznika papierowego. Poza tym warto zwrócić uwagę na poprawne smażenie wątróbki - powinno się ją przewracać dopiero po zrumienieniu jednej ze stron. Jeszcze innym czynnikiem, który może sprzyjać pryskaniu tłuszczu, jest wrzucanie na patelnię zbyt dużej ilości kawałków na raz. Wątróbkę powinno się solić przed samym zdjęciem z patelni.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl