Zupa gulaszowa - przepis na wyśmienity obiad jednogarnkowy. Wersja na ostro i łagodnie

Pomysł na obiad, który będzie sycący i zrobimy go za pomocą jednego garnka? To możliwe wystarczy, że w grę wchodzi zupa gulaszowa. Przepis na to dość tradycyjne danie nie jest skomplikowany. Jednak jak w każdej kuchni znajdziemy zwolenników jedzenia na ostro lub łagodnie. Jesteśmy na to przygotowani. Wypróbujcie nasz przepis.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Dania jednogarnkowe to rozwiązanie, które uwielbia chyba każdy z nas. Wizja szybkiego sprzątania zachęca nawet najmniej wprawnych kucharzy. Dlatego przedstawiamy pomysł na obiad, który pokochają najbardziej wybredni domownicy. Ta potrawa to nic innego jak zupa gulaszowa. Przepis warty zapamiętania.

Zupa gulaszowa. Przepis redakcji Hapsa, który zawsze się sprawdza

Przepis na zupę gulaszową najczęściej opiera się na mięsie wieprzowym i słusznie. Wszystko za sprawą krótszego gotowania. Wybierając wołowinę, musimy liczyć się z tym, że przyrządzenie potrawy zajmie więcej czasu. Kurczak, choć często pojawiający się jako forma zastępcza też będzie smaczny i szybki w obróbce, jednak nie nada całości tak wykwintnego smaku. Dbając o kubki smakowe naszych czytelników, przygotowaliśmy wersję pikantną i łagodną.

Składniki:

  • 800 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 podłużne papryki czerwone,
  • 3 podłużne papryki zielone,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 litry bulionu lub wody,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 300 ml passaty pomidorowej.

Przyprawy wersja łagodna:

  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 5 liści laurowych,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego.

Przyprawy wersja na ostro:

  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • pieprz cayenne,
  • łyżeczka sosu tabasco,
  • 5 liści laurowych,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego. 
  2. Wieprzowinę kroimy w kostkę lub paski. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Na średnim ogniu podsmażamy, aż będzie złocista.
  3. Następnie dodajemy cebulę posiekaną w kostkę. Smażymy. 
  4. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy mięso, wodą lub bulionem.
  5. Wyciskamy czosnek i wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe.
  6. Dodajemy passatę oraz marchew posiekaną w plasterki. Przyprawiamy według wybranej wersji. Gotujemy przez około 20 minut.
  7. Kiedy mięso zmięknie, wrzucamy paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gulaszową gotujemy jeszcze przez kolejne 20 minut. 

Nasze danie idealnie smakuje, kiedy tuż przed podaniem posypiemy je natką z pietruszki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.