Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy

Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki czy korzenne przyprawy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rosół to klasyczne danie, które w tradycyjnej kuchni polskiej zajmuje pierwsze miejsce. Domowy bulion przygotowuje się na wiele sposobów - ile kucharzy i kucharek tyle wersji. Warto jednak nieco zmodyfikować recepturę i przygotować bulion z pieczonych warzyw. 

Rosół z pieczonych warzyw, czyli klasyka w nowej wersji 

Nie ma niedzieli bez rosołu, nie ma też żadnej lepszej bazy do innych dań i sosów. Tradycyjny bulion to niemalże nasze dobro narodowe, które figuruje w wielu smacznych wersjach. Prawdą jest, że ile autorek i autorów tyle przepisów na domową zupę. Ciekawym pomysłem może okazać się dodatkowa modyfikacja - mowa tu o stworzeniu rosołu na pieczonych warzywach. 

Rosół z pieczonych warzyw różni się od tego klasycznego. Wiele osób twierdzi, że jest znacznie smaczniejszy, bogaty w smaki i aromaty. Warto podkreślić, że przepisowi często towarzyszą także oryginalne dodatki takie jak anyż, imbir, chilli, suszone grzybki czy szalotki zamiast cebuli. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek? Wybierz serwis

Przepis na rosół z pieczonych warzyw 

Składniki: 

  • dwie ćwiartki kurczaka,
  • kawałek szpondra,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • cały seler korzeniowy,
  • por,
  • 2 cebule,
  • mały kawałek chilli,
  • kawałek imbiru,
  • 2 suszone grzyby - rydze lub opieńki,
  • oliwa z oliwek, 
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie,
  • anyż,
  • ziarna kolendry, 
  • lubczyk,
  • natka pietruszki,
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki - nie ma potrzeby obierania. 
  2. Mięso i warzywa układamy na blachę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki zapiekamy w 220 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie produkty przekładamy do dużego garnka i zalewamy lodowatą wodą. 
  3. Dodajemy zioła i dodatki: imbir, chilli, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, natkę pietruszki, grzyby. Gotujemy na niewielkim ogniu. 
  4. Na suchej patelni prażymy anyż i ziarna kolendry - dodajemy do zupy. 
  5. Tak przygotowany rosół gotujemy kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Wówczas wydobędziemy wiele smaków i aromatów. 
  6. Na koniec solimy i doprawiamy. Przecedzamy przez sito i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA