Naleśniki to jedno z najprostszych dań, do którego przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. To bardzo uniwersalna potrawa, którą można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Smakują rewelacyjnie z różnymi dodatkami. Oto jak zrobić naleśniki bez jajek o wspaniałej konsystencji i wspaniałym smaku.
Zobacz wideo
Cr?me br?lée
Naleśniki bez jajek - przepis na pyszny obiad
Do przygotowania naleśników wystarczy woda mineralna, mąka pszenna, mleko, sól i olej. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę i smażyć naleśniki. Gotowe można podawać z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- dwie szklanki wody mineralnej,
- dwie szklanki mleka,
- cztery szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- ćwierć szklanki oleju.
Pączki amerykańskie - pozbawione nadzienia, z charakterystyczną dziurką i słodką polewą
Jak zrobić naleśniki? To zajmie wam mniej niż godzinę
Przed smażeniem naleśników najlepiej jest zostawić przygotowane ciasto na około kwadrans - dzięki temu ulecą z niego pęcherzyki powietrza.
Przygotowanie:
- Zmiksuj wodę z mlekiem, mąką i szczyptą soli na jednolitą, gładką masę. Odstaw ciasto na kwadrans. Powinno lekko zgęstnieć.
- Dolej do ciasta olej i wymieszaj ponownie. Ciasto powinno połączyć się dokładnie z olejem.
- Rozgrzej patelnię. Przed smażeniem pierwszego naleśnika skrop patelnię olejem. Kiedy będzie odchodził od patelni, można go przewrócić na drugą stronę.
- Usmażone naleśniki układaj na talerzu.
- Naleśniki można jeść same, posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu czy kremu orzechowego. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Smacznego!
Placuszki Makłowicza zrobisz w 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl