Naleśniki bez jajek. Jak przygotować doskonałe ciasto? Oto tajemnica dobrego smaku

Naleśniki bez jajek to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przygotować patelnię. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fantastycznie.

Naleśniki to jedno z najprostszych dań, do którego przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. To bardzo uniwersalna potrawa, którą można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Smakują rewelacyjnie z różnymi dodatkami. Oto jak zrobić naleśniki bez jajek o wspaniałej konsystencji i wspaniałym smaku.

Zobacz wideo Cr?me br?lée

Naleśniki bez jajek - przepis na pyszny obiad

Do przygotowania naleśników wystarczy woda mineralna, mąka pszenna, mleko, sól i olej. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę i smażyć naleśniki. Gotowe można podawać z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • dwie szklanki wody mineralnej,
  • dwie szklanki mleka,
  • cztery szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • ćwierć szklanki oleju.

Pączki amerykańskie. Zdjęcie ilustracyjnePączki amerykańskie - pozbawione nadzienia, z charakterystyczną dziurką i słodką polewą

Jak zrobić naleśniki? To zajmie wam mniej niż godzinę

Przed smażeniem naleśników najlepiej jest zostawić przygotowane ciasto na około kwadrans - dzięki temu ulecą z niego pęcherzyki powietrza. 

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wodę z mlekiem, mąką i szczyptą soli na jednolitą, gładką masę. Odstaw ciasto na kwadrans. Powinno lekko zgęstnieć.
  2. Dolej do ciasta olej i wymieszaj ponownie. Ciasto powinno połączyć się dokładnie z olejem.
  3. Rozgrzej patelnię. Przed smażeniem pierwszego naleśnika skrop patelnię olejem. Kiedy będzie odchodził od patelni, można go przewrócić na drugą stronę.
  4. Usmażone naleśniki układaj na talerzu.
  5. Naleśniki można jeść same, posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu czy kremu orzechowego. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Placki kukurydziane Roberta MakłowiczaPlacuszki Makłowicza zrobisz w 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl 

Więcej o: