Raffaello bez pieczenia - duża dawka słodyczy w ekspresowym wykonaniu. W składzie kokos i herbatniki

Wśród domowych wypieków królują klasyki i tradycyjne łakocie, ale i szybkie, oryginalne receptury. Raffaello bez pieczenia to ciasto idealne - herbatnikowe warstwy wypełnione kokosowym kremem to niebiańska słodycz na talerzu. Brzmi skomplikowanie? Nic z tych rzeczy, kilka minut i gotowe!

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto Raffaello to jedno z ciast, które nie wymagają pieczenia. Przepis jest banalnie prosty, a efekt spektakularny. Kluczem do sukcesu są warstwy przełożone słodkim kremem kokosowym. Deser to prawdziwy must have na rodzinne spotkania lub poczęstunek do kawy

Raffaello bez pieczenia, czyli niebiańska słodycz na talerzu

Inspiracją do przepisu na ciasto Raffaello była klasyczna pralina o tej samej nazwie. Bezkonkurencyjna słodycz jest uwielbiana szczególnie przez fanów kokosowych nut. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Ciasto nie wymaga pieczenia, ponieważ bazuje na kruchych herbatnikach.

Ciasto Raffaello wyjdzie obłędnie smaczne, jeśli do kremu dodamy dużą ilość wiórków kokosowych - bazą masy jest budyń i masło. Masa świetnie komponuje się z kruchymi ciasteczkami, a całość wręcz rozpływa się w ustach. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Raffaello bez pieczenia - przepis na kokosowe ciasto

Składniki: 

  • 2 opakowania herbatników typu petit beurre,
  • 800 ml mleka,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania warto rozpocząć od przygotowania odpowiedniej formy lub blaszki, którą wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Budynie łączymy z mąką i rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostały nabiał zagotowujemy i łączymy z budyniam - wazne by zmniejszyć moc palika do minimum i dokładnie mieszać masę. Garnek przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  3. Masło ucieramy z cukrem na puszysty i jasny krem. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję bez kryształków, stopniowo dodajemy budyń, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy 3/4 szklanki wiórków i dokładnie mieszamy. 
  4. Przechodzimy do przekładania ciasta - formę wykładamy herbatnikami i pokrywamy masą, czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Wskazówka - ostatnią warstwą powinien być krem, którego wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. 
  5. Ciekawym pomysłem będzie dodatkowa dekoracja popularnymi pralinami. 
  6. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.