Rzadko się zdarza, by dwie osoby przyrządzały identyczną zupę pomidorową. Kością niezgody bywa decyzja, czy dodać do niej ryż, czy makaron. Popularność zupy sprawia, że z czasem jej smak może nam się znudzić. To dobra pora, by wzbogacić wywar o dodatek, dzięki któremu zyska nieco słodyczy. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Istnieje sposób, który sprawi, że zupa pomidorowa będzie bardziej wyrazista i nabierze delikatnej słodyczy. Wystarczy dodać cukier brzozowy — ksylitol, który jest mniej kaloryczny niż cukier biały. Należy zachować ostrożność i nie dodawać do zupy więcej niż dwie łyżeczki cukru na 1 l. Zbyt duża ilość dodatku może skutecznie zepsuć smak pomidorowej.
Istnieją też inne sprawdzone metody na wzbogacenie smaku pomidorówki. Możliwe, że któryś z tych nieoczywistych dodatków sprawi, że na nowo pokochasz zupę.