Wsyp dwie łyżeczki do pomidorowej. Niezastąpiony trik kucharzy, który podkręci smak zupy

Zupa pomidorowa cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Najczęściej przygotowujemy ją na rosole, który został nam z poprzedniego dnia. Często spożywana może jednak zacząć nudzić. Na szczęście istnieją kuchenne triki, które podkręcą smak pomidorówki.

Rzadko się zdarza, by dwie osoby przyrządzały identyczną zupę pomidorową. Kością niezgody bywa decyzja, czy dodać do niej ryż, czy makaron. Popularność zupy sprawia, że z czasem jej smak może nam się znudzić. To dobra pora, by wzbogacić wywar o dodatek, dzięki któremu zyska nieco słodyczy. Oto co należy zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Wsyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Nabierze zaskakującej słodyczy

Istnieje sposób, który sprawi, że zupa pomidorowa będzie bardziej wyrazista i nabierze delikatnej słodyczy. Wystarczy dodać cukier brzozowy — ksylitol, który jest mniej kaloryczny niż cukier biały. Należy zachować ostrożność i nie dodawać do zupy więcej niż dwie łyżeczki cukru na 1 l. Zbyt duża ilość dodatku może skutecznie zepsuć smak pomidorowej.

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Wykorzystaj te dodatki

Istnieją też inne sprawdzone metody na wzbogacenie smaku pomidorówki. Możliwe, że któryś z tych nieoczywistych dodatków sprawi, że na nowo pokochasz zupę.

  1. Garść suszonej żurawiny — Produkt jest bogaty w błonnik i antyoksydanty. Słodko-kwaśny smak owoców dobrze skomponuje się z pomidorami i pozostawi ciekawą cierpkość, która wielu przypadnie do gustu. Wystarczy wypłukać owoce w wodzie i dodać do garnka pod koniec gotowania.
  2. Imbir — Dodatek korzenia rozgrzeje podczas przeziębienia lub gdy jest zimno. Wystarczy zetrzeć go na tarce, przesmażyć krótko na oliwie i dodać do pomidorówki.
  3. Majonez — Dwie łyżki produktu wystarczą, by nadać zupie wyrazistości. Stanie się też przyjemnie kremowa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.