• Link został skopiowany

Wsyp dwie łyżeczki do pomidorowej. Niezastąpiony trik kucharzy, który podkręci smak zupy

Zupa pomidorowa cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Najczęściej przygotowujemy ją na rosole, który został nam z poprzedniego dnia. Często spożywana może jednak zacząć nudzić. Na szczęście istnieją kuchenne triki, które podkręcą smak pomidorówki.
Zupa pomidorowa z makaronem
istock/robert6666

Rzadko się zdarza, by dwie osoby przyrządzały identyczną zupę pomidorową. Kością niezgody bywa decyzja, czy dodać do niej ryż, czy makaron. Popularność zupy sprawia, że z czasem jej smak może nam się znudzić. To dobra pora, by wzbogacić wywar o dodatek, dzięki któremu zyska nieco słodyczy. Oto co należy zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Wsyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Nabierze zaskakującej słodyczy

Istnieje sposób, który sprawi, że zupa pomidorowa będzie bardziej wyrazista i nabierze delikatnej słodyczy. Wystarczy dodać cukier brzozowy — ksylitol, który jest mniej kaloryczny niż cukier biały. Należy zachować ostrożność i nie dodawać do zupy więcej niż dwie łyżeczki cukru na 1 l. Zbyt duża ilość dodatku może skutecznie zepsuć smak pomidorowej.

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Wykorzystaj te dodatki

Istnieją też inne sprawdzone metody na wzbogacenie smaku pomidorówki. Możliwe, że któryś z tych nieoczywistych dodatków sprawi, że na nowo pokochasz zupę.

  1. Garść suszonej żurawiny — Produkt jest bogaty w błonnik i antyoksydanty. Słodko-kwaśny smak owoców dobrze skomponuje się z pomidorami i pozostawi ciekawą cierpkość, która wielu przypadnie do gustu. Wystarczy wypłukać owoce w wodzie i dodać do garnka pod koniec gotowania.
  2. Imbir — Dodatek korzenia rozgrzeje podczas przeziębienia lub gdy jest zimno. Wystarczy zetrzeć go na tarce, przesmażyć krótko na oliwie i dodać do pomidorówki.
  3. Majonez — Dwie łyżki produktu wystarczą, by nadać zupie wyrazistości. Stanie się też przyjemnie kremowa.
Więcej o: