Kapusta na gołąbki gotowa w 10 minut. To niezawodny trik na sparzanie liści

Gołąbki to przysmak niejednego z nas. Niestety odpowiednie sparzenie kapusty potrzebnej do przygotowania tego dania potrafi zajmować dużo czasu. Istnieje jednak banalny trik, dzięki któremu zrobisz to w 10 minut. Dowiedz się, jak przygotować tradycyjną potrawę w ekspresowym czasie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to częsty gość na stołach Polaków. Popularne danie można przyrządzić na wiele sposobów i użyć wielu różnych farszów. Wnętrze potrawy prawie zawsze owijamy w kapustę, którą najpierw należy odpowiednio sparzyć. Jak się okazuje, można zrobić to w zaledwie 10 minut. 

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Błyskawiczny sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Wystarczy jedno urządzenie

Aby sparzyć kapustę na gołąbki w 10 minut, należy użyć mikrofalówki. Jeśli jesteś zatwardziałym zwolennikiem tradycyjnego przepisu, ten pomysł może nie przypaść do gustu. Nie oznacza to jednak, że nie warto go wypróbować. Przy użyciu tego sposobu nie używa się wody. Z racji tego warzywo powinno być młode i miękkie. W innym przypadku trik może sprawić, że liście nie będą tak sprężyste i smaczne.

Jeśli jednak warzywo spełnia te kryteria, sposób z mikrofalówką przyniesie masę korzyści. Przede wszystkim przygotowując kapustę w ten sposób, zachowamy w niej więcej składników odżywczych. Co więcej, liście staną się bardziej chrupkie.

Jak sparzyć kapustę w mikrofalówce? Ten sposób jest banalnie prosty

Przed włożeniem kapusty do mikrofalówki należy najpierw uciąć jej głąb, czyli najtwardszą część warzywa. Następnie liście należy umieścić w odpowiednim naczyniu i wstawić do urządzenia. Ustaw czasomierz na około 10 minut. Pamiętaj także o nastawieniu największej możliwej mocy. Po tym czasie kapusta powinna być gotowa do zawijania. Po zastosowaniu tego triku liście powinny stać się miękkie i sprężyste oraz same rozdzielać się od reszty. 

Więcej o: