Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki to częsty gość na stołach Polaków. Popularne danie można przyrządzić na wiele sposobów i użyć wielu różnych farszów. Wnętrze potrawy prawie zawsze owijamy w kapustę, którą najpierw należy odpowiednio sparzyć. Jak się okazuje, można zrobić to w zaledwie 10 minut.
Aby sparzyć kapustę na gołąbki w 10 minut, należy użyć mikrofalówki. Jeśli jesteś zatwardziałym zwolennikiem tradycyjnego przepisu, ten pomysł może nie przypaść do gustu. Nie oznacza to jednak, że nie warto go wypróbować. Przy użyciu tego sposobu nie używa się wody. Z racji tego warzywo powinno być młode i miękkie. W innym przypadku trik może sprawić, że liście nie będą tak sprężyste i smaczne.
Jeśli jednak warzywo spełnia te kryteria, sposób z mikrofalówką przyniesie masę korzyści. Przede wszystkim przygotowując kapustę w ten sposób, zachowamy w niej więcej składników odżywczych. Co więcej, liście staną się bardziej chrupkie.
Przed włożeniem kapusty do mikrofalówki należy najpierw uciąć jej głąb, czyli najtwardszą część warzywa. Następnie liście należy umieścić w odpowiednim naczyniu i wstawić do urządzenia. Ustaw czasomierz na około 10 minut. Pamiętaj także o nastawieniu największej możliwej mocy. Po tym czasie kapusta powinna być gotowa do zawijania. Po zastosowaniu tego triku liście powinny stać się miękkie i sprężyste oraz same rozdzielać się od reszty.