Jak zrobić omlet? Prosty przepis na pyszny omlet na słono lub słodko

Omlet to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śniadaniowej. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów w różnych zakątkach świata. Jeśli jednak nie mamy ani czasu, ani zbyt wielu składników - to warto przyrządzić omlet w wersji klasycznej. Gwarantujemy, że będzie smacznie i sycąco.

Omlet często bywa wzbogacany o egzotyczne składniki lub przyprawy mało popularne w naszej szerokości geograficznej. Klasyczny, najbardziej podstawowy przepis na omlet sprawdzi się jednak w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami, a my chcemy zjeść smacznie i zdrowo.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania omletu?

  • 2 jajka,
  • łyżka wody lub mleka,
  • 1-2 łyżki masła lub oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić omlet?

Do przygotowania omletu będzie potrzebna głęboka miska, trzepaczka oraz patelnia. W pierwszej kolejności rozbijamy jajka, następnie dodajemy mleko lub wodę i przyprawy. Składniki mieszamy za pomocą trzepaczki aż do uzyskania jednolitej masy.

Następnie rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, rozprowadzając po niej olej lub masło. Masę smażymy bez przykrycia do czasu, aż brzegi omletu się zetną. Wtedy delikatnie przekładamy go na drugą stronę i delikatnie podsmażamy. Tak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi dodatkami lub bez. W końcu klasyka wcale nie musi być nudna.

Jak zrobić omlet na słono? Omlet z szynką i serem

Omlet można też przygotować w wersji na słono z szynką i serem. Pokrojoną szynkę należy najpierw podsmażyć na świeżo roztopionym tłuszczu, a dopiero potem dodać do masy. Ser natomiast możemy dodać zarówno po zmieszaniu bazowej masy, jak również w momencie podsmażania jej na patelni.

Jak zrobić omlet z parówką?

Dużą popularnością cieszy się również omlet z parówką. Pokrojoną cebulę i parówkę należy podsmażyć na świeżo roztopionym tłuszczu, a następnie dodać je do wymieszanej masy. Całość pieczemy aż do ścięcia brzegów, później delikatnie przekładamy na druga stronę.

Więcej o: