Choć klasyczna wersja omletu jest najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, to w przypływie chęci, czasu i fantazji kulinarnej warto przygotować omlet z serkiem wiejskim. Nie wymaga on wielkiego nakładu pracy, a z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. Poniżej podajemy przepis na to przepyszne danie dla całej rodziny.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania omletu z serka wiejskiego będzie potrzebna głęboka miska, trzepaczka oraz patelnia. W pierwszej kolejności ubijamy jajka z solą tak, by tworzyły sztywną pianę. Następnie dodajemy odsączony z serwatki serek wiejski i sól. W wersji na słodko możemy dodać cukier lub pastę waniliową, a w wersji słodkiej mieloną paprykę, pieprz czy oregano. Mieszając masę, powoli dosypujemy kolejne porcje mąki. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt gęsta, nie musimy wykorzystywać całej ilości mąki.
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Czekamy, aż brzegi omleta się zetną i delikatnie przekładamy go na drugą stronę. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet z serka wiejskiego możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Na przykład z dżemem, owocami i jogurtem w wersji na słodko czy pomidorami, papryką i szczypiorkiem w wersji na słono. Smacznego!