Słodka przekąska dla całej rodziny? Prosty i szybki w przygotowaniu omlet na słodko poprawi wam humor. Wymaga zaledwie kilku składników, jest pożywny i z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania omletu budyniowego będzie potrzebna głęboka miska, trzepaczka oraz patelnia. W pierwszej kolejności rozbijamy jajka, dodajemy jogurt (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Mieszając masę, powoli dosypujemy kolejne porcje mąki. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt gęsta, nie musimy wykorzystywać całej ilości mąki.
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Aby obrócić omlet, przekładamy go na talerz, przykrywamy patelnią, a następnie odwracamy całość. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet podajemy z ulubionymi dodatkami - jabłkami, jagodami, kiwi, morelami, truskawkami, poziomkami, gruszkami czy jeżynami. Pełni smaku nadadzą mu konfitury, miód, krem waniliowy, cukier puder, granola lub płatki musli. Smacznego!