Banalnie prosty przepis na ciasto francuskie. Wyjdzie dużo lepsze niż to ze sklepu

Gotowe ciasto francuskie możemy bez przeszkód kupić w każdym markecie. Nie zawsze jednak gotowe rozwiązania są tymi najlepszymi, a przygotowane w domowych warunkach ciasto francuskie z pewnością wyróżni się smakiem na tle kupnych produktów.

Jeśli wcześniej wydawało wam się, że przygotowanie ciasta francuskiego jest trudne, poniższy przepis bezwzględnie rozprawi się z tym mitem. Choć w istocie jego przyrządzenie zajmuje aż dwanaście godzin - bez obaw, nie napracujecie się nad nim zbyt wiele. Poniżej prezentujemy przepis, dzięki któremu przygotujecie ciasto francuskie, które zrobi furorę podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Przepis na ciasto francuskie krok po kroku

Składniki:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

Sposób wykonania:

Do przygotowania domowego ciasta francuskiego będzie nam potrzebny rondel, dwie miski, stolnica, papier do pieczenia oraz folia spożywcza.

  • W pierwszej kolejności rozpuszczamy w rondlu 50 g masła. Następnie w jednej z misek umieszczamy wodę oraz sól. Mieszamy do czasu rozpuszczenia soli. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, a później dodajemy pozostałe składniki - wodę z solą oraz rozpuszczone masło.
  • Stolnicę rozkładamy na stole, a następnie posypujemy ją mąką. Wymieszane ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy je, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i chowamy w lodówce na około 2 godziny.
  • Resztę masła ucieramy tak, aby otrzymać gładką masę, którą następnie układamy między dwiema warstwami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. Po zakończeniu tej czynności masło chowamy do lodówki na około 1,5 godziny.
  • Po 2 godzinach wyjmujemy z lodówki ciasto, a następnie przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości około 2 centymetrów. Później układamy na nim rozwałkowane masło pozbawione papieru do pieczenia. Rogi ciasta zawijamy do środka w taki sposób, aby stworzyły kopertę i tym samym przykryły masło. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na długość, a później składamy na trzy części i owijamy w folię spożywczą. Następnie umieszczamy je w lodówce na kolejne dwie godziny.
  • Po wyjęciu na stolnicę rozwałkowujemy prostokąt w drugą stronę, ponownie składamy na trzy części i wkładamy do lodówki. Te czynności powtarzamy jeszcze sześć razy, co dwie godziny. Po tym czasie będzie gotowe do upieczenia w temperaturze około 190-200 stopni. Minutnik nastawiamy na około piętnaście minut.

Domowe ciasto francuskie - co z niego zrobić? Inspiracje

Ciasto francuskie doskonale nadaje się do zrobienia np. ślimaczków z cynamonem, czekoladą lub dżemem, pasztecików z mięsem lub szpinakiem, pizzerinek oraz ciasteczek jagodowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.