Jak zrobić sos grzybowy? Przygotuj go w ten sposób, a wyjdzie gęsty i aromatyczny

Jeśli zastanawiasz się jak urozmaicić swoje jesienne (i nie tylko jesienne) potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na klasyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Jego gęsta konsystencja i aromat nadadzą twoim potrawom intensywnego smaku oraz uczynią z nich prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Sos grzybowy z suszonych grzybów stanowi idealny dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Pasuje do mięs pieczonych (np. wieprzowiny czy gęsiny), świetnie komponuje się również ze smażonymi rybami, ziemniakami lub kaszami. Poniżej prezentujemy przepis, dzięki któremu przygotujecie klasyczny sos grzybowy z suszonych grzybów.

Zobacz wideo Przepis na stek wołowy z chipsami z buraka

Jak zrobić domowy sos grzybowy? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki, maślaki albo podgrzybki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany (gęstej, najlepiej 36%)
  • 1 cebula
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)

Do przygotowania sosu grzybowego będzie nam potrzebna miska, patelnia oraz łyżka. Przygotowanie sosu zaczynamy od oczyszczenia i namoczenia grzybów. Wykładamy je do wody na około dwie godziny, wrzucamy liść laurowy, a następnie gotujemy przez kolejną godzinę. Pamiętajmy, by po ugotowaniu nie wylewać wody, ponieważ będzie ona potrzebna do przygotowania sosu. Gdy grzyby ostygną, kroimy je w wąskie paski. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, później podsmażamy na niej cebulę aż do zeszklenia. Ugotowane grzyby przekładamy na patelnię, posypujemy solą oraz pieprzem. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy wodę, w której gotowaliśmy grzyby. Po ugotowaniu wlewamy śmietanę, mieszamy i gotowe! Smacznego!

Sos z suszonych grzybów - przepis drugi, wersja z bulionem

Składniki:

  • 400 g suszonych lub świeżych grzybów (borowiki, prawdziwki, maślaki albo podgrzybki)
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego (może być z kostki; przecedzony rosół też się nada)
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Płuczemy grzyby pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  2. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy w piórka.
  3. Rozpuszczamy masło na patelni albo w niedużym garnku, następnie dodajemy do masła cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Dodajemy na patelnię grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wszystkie składniki bulionem i dusimy, aż grzyby zmiękną. Następnie zaprawiamy sos mąką, dodajemy rozmaryn.
  5. Na koniec wystarczy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Warto pamiętać, że jeśli do zrobienia sosu wykorzystujesz wcześniej ugotowane i zapasteryzowane grzyby, czas duszenia może być krótszy (około 10-15 minut).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.