Sos grzybowy z suszonych grzybów stanowi idealny dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Pasuje do mięs pieczonych (np. wieprzowiny czy gęsiny), świetnie komponuje się również ze smażonymi rybami, ziemniakami lub kaszami. Poniżej prezentujemy przepis, dzięki któremu przygotujecie klasyczny sos grzybowy z suszonych grzybów.
Składniki:
Do przygotowania sosu grzybowego będzie nam potrzebna miska, patelnia oraz łyżka. Przygotowanie sosu zaczynamy od oczyszczenia i namoczenia grzybów. Wykładamy je do wody na około dwie godziny, wrzucamy liść laurowy, a następnie gotujemy przez kolejną godzinę. Pamiętajmy, by po ugotowaniu nie wylewać wody, ponieważ będzie ona potrzebna do przygotowania sosu. Gdy grzyby ostygną, kroimy je w wąskie paski. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, później podsmażamy na niej cebulę aż do zeszklenia. Ugotowane grzyby przekładamy na patelnię, posypujemy solą oraz pieprzem. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy wodę, w której gotowaliśmy grzyby. Po ugotowaniu wlewamy śmietanę, mieszamy i gotowe! Smacznego!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warto pamiętać, że jeśli do zrobienia sosu wykorzystujesz wcześniej ugotowane i zapasteryzowane grzyby, czas duszenia może być krótszy (około 10-15 minut).