Choć rzodkiewka nie jest trudna w uprawie, to rozpoczynając swoją przygodę z ogrodnictwem warto najpierw zapoznać się z regułami jej wysiewu oraz zalecaną pielęgnacją. Jak sadzić rzodkiewki, by w krótkim czasie móc cieszyć się jej wyrazistym smakiem?
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wysiew nasion rzodkiewki zalecany jest wiosną i późnym latem. W okresach długiego nasłonecznienia (czerwiec i lipiec) rzodkiewka intensywnie wypuszcza kwiatostany oraz wydaje nasiona, co natomiast powoduje zahamowanie przyrostu jej korzeni. Sprzyjającymi porami wysiewu rzodkiewki są zatem miesiące takie jak: marzec, kwiecień, początek maja, sierpień oraz pierwsza połowa września.
Rzodkiewkę możemy siać w gruncie lub donicy. Charakteryzuje ją krótki czas wegetacji, który wynosi od 4 do 6 dni. W sprzyjających warunkach pierwszych zbiorów można dokonać już po trzech tygodniach od jej wysiania. Niekwestionowaną zaletą rzodkiewki jest również funkcja odstraszająca – insekty nie tolerują jej intensywnego zapachu. To jednak wcale nie oznacza, że nie może ona paść ofiarą ataku owadów i koniecznie powinniśmy mieć to na uwadze.
Do wysiewu rzodkiewki najlepiej wybrać glebę o pH między 6,5 a 7. Roślina nie lubi wilgoci, jednak nadmierna suchość gleby także nie sprzyja rozwojowi jej korzeni. Rzodkiewkę możemy sadzić w rzędach oddalonych od siebie o 20 centymetrów na płytkiej głębokości około 1 centymetra.
Rzodkiewka jest również źródłem wielu substancji odżywczych takich jak błonnik, kwas foliowy, witamina B6, potas, magnez i wapń. Warto zatem włączyć ją do jadłospisu, szczególnie jeśli mamy możliwość jej samodzielnej uprawy. Wykorzystamy ją jako przekąskę, składnik sałatek oraz dodatek do wiosennych kanapek.
Zobacz też: Kiełki rzodkiewki - jak hodować je samodzielnie? Bomba witaminowa w twoim domowym ogrodzie