Sadzenie cebuli dymki jest banalnie proste. O czym pamiętać?

Cebula to dodatek do wielu dań, ale też składnik o właściwościach prozdrowotnych, pomagający w zwalczaniu infekcji wirusowych. By móc stale cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami, warto zastanowić się nad zasianiem jej w przydomowym ogródku lub doniczce. Cebula na wirusy? Jako dodatek do dań i przetworów? Naprawdę warto ją sadzić!

Cebula dymka, choć nie wszystkim znana, jest po prostu małą odmianą cebuli zwyczajnej. Możemy ją wyhodować samodzielnie lub zakupić w wielu sklepach ogrodniczych wczesną wiosną. Druga opcja jest oczywiście wygodniejsza i chętniej wybierana, nawet przez doświadczonych ogrodników. Młode siewki narażone są na choroby oraz chwasty, co sprawia, że niewiele z nich osiąga dorosłą postać.  

Zobacz wideo Biały gronostaj uchwycony przez fotopułapkę

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak sadzić cebulę dymkę?

Cebula dymka uznawana jest za bardziej wytrzymałą i odporną na niesprzyjające warunki pogodowe. Okres, w którym zalecane jest sadzenie dymki przypada na początku wiosny, w marcu. Występujące wówczas przymrozki nie przeszkadzają roślinie w wegetacji, w przeciwieństwie do wielu innych popularnych warzyw.

Cebula dymka wymaga zasadzenia w glebie o pH między 6,5 a 7, w otoczeniu warzyw takich jak ogórki, pomidory, marchewka czy pietruszka. Nie powinno się jej natomiast sadzić w ziemi, w której wcześniej rosły buraki, ziemniaki lub seler. Sadzonki powinno dzielić około 5 - 8 centymetrów odległości w rzędzie oraz 30 – 40 centymetrów odległości między rzędami.

Cebula dymka na wirusy

Cebula dymka świetnie sprawdza się w zwalczaniu infekcji wirusowych, łagodząc jej objawy. Składniki w niej zawarte hamują rozwój stanów zapalnych oraz pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych ze śluzu.

Cebula posiada również zdolność do niszczenia drobnoustrojów, takich jak bakterii Salmonella i E. coli. Warzywo to warto również spożywać po zakończeniu antybiotykoterapii, ponieważ zawiera fruktany, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

Zobacz też: Weź połówkę cebuli i przetrzyj nią twarz. Efekt? Z pewnością cię zaskoczy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.