Pączki wytrawne nie są obecnie tak popularne, jak te w słodkim wydaniu. Do XVI wieku pączki były serwowane głównie z mięsem, potem wyparły je te ze słodkim nadzieniem. Obecnie najczęściej przygotowuje się je z marmoladą, dżemami lub słodkimi kremami. Jak zrobić wytrawne pączki staropolskie? Prezentujemy najprostsze przepisy.
4
istock / Aninka Bongers-Sutherland
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pączki mięsne - czy warto je przygotować?
Aktualnie pączki mięsne nie są aż tak popularne. Na szczęście moda na nie wraca. Pączki można wykonać praktycznie z każdym rodzajem mięsa. W starodawnych recepturach możemy wyczytać, że najczęściej wykorzystywana w tym celu była słonina i tłusty boczek. Popularne były też pączki z podrobami. W dalszej części artykułu znajdziesz proste przepisy na pączki z mięsem.
REKLAMA
Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką
Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką to znakomity pomysł na obiad. Są proste w wykonaniu, a przy tym przepyszne. Jeżeli szukasz pomysłu na wytrawną przekąskę dla wyjątkowych gości, to trafiłeś idealnie. Zaskoczysz ich mało znanym przepisem, ale i nietuzinkowym smakiem. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:
kilogram mąki
1 łyżka cukru
50 gramów drożdży
pół litra mleka
sól, pieprz
10 żółtek
olej
kilogram mięsa (np. płucek)
cebula
Wykonanie:
Wymieszaj drożdże z połową szklanki ciepłego mleka.
Dołóż łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Utrzyj żółtka z ostudzonym masłem, mąką, solą, mlekiem. Dołóż zaczyn.
Wyrabiaj dokładnie ciasto. Wykonaj kulę. Przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj mięso. Ugotuj podroby i zmiel maszynką do mięsa. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego pączki, jednocześnie nadziewając je mięsnym farszem.
Tak przygotowane pączki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Zobacz wideo https://haps.pl/Haps/7,167251,29362076,paczki-z-serka-homogenizowanego-jakich-jeszcze-nie-jadles.html
Pączki nadziewane wątróbką z dodatkiem mąki gryczanej
Pączki nadziewane wątróbką i aromatycznymi przyprawami to nie lada przysmak! Kmin rzymski i pietruszka tak pobudzą apetyt, że nasi goście szybko opróżnią talerze. Przekonajcie się sami i wypróbujcie koniecznie poniższy przepis.
Składniki na ciasto:
50 gramów drożdży
750 gramów mąki pszennej
250 gramów mąki gryczanej
2 jaja
3 żółtka
1/2 litra mleka
olej
8 dag cukru
1 łyżki spirytusu
Składniki na farsz:
300 gramów wątróbki
1-2 cebule
sól, pieprz
kmin rzymski
natka pietruszki
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Wyrób drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj trochę cukru. Połącz i wymieszaj.
Gdy masa wyrośnie, dodaj pozostałe składniki (poza tymi na farsz). Dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Wykonaj farsz. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
Dodaj pokrojoną wątróbkę. Podduś na ogniu. Dodaj przyprawy. Wymieszaj.
Uformuj pączki i nadziej je przygotowanym farszem. Całość zlep dokładnie. Pączki odstaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej, przejdź do smażenia.
Po usmażeniu wyciągnij z oleju i połóż na ręczniku papierowym.