Pączki mięsne - czy warto je przygotować?
Aktualnie pączki mięsne nie są aż tak popularne. Na szczęście moda na nie wraca. Pączki można wykonać praktycznie z każdym rodzajem mięsa. W starodawnych recepturach możemy wyczytać, że najczęściej wykorzystywana w tym celu była słonina i tłusty boczek. Popularne były też pączki z podrobami. W dalszej części artykułu znajdziesz proste przepisy na pączki z mięsem.
Pączek - przepis na greckie pączki w miodowej polewie. Sprawdź, jak zrobić loukoumades
Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką
Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką to znakomity pomysł na obiad. Są proste w wykonaniu, a przy tym przepyszne. Jeżeli szukasz pomysłu na wytrawną przekąskę dla wyjątkowych gości, to trafiłeś idealnie. Zaskoczysz ich mało znanym przepisem, ale i nietuzinkowym smakiem. Przepis znajduje się tutaj:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:
- kilogram mąki
- 1 łyżka cukru
- 50 gramów drożdży
- pół litra mleka
- sól, pieprz
- 10 żółtek
- olej
- kilogram mięsa (np. płucek)
- cebula
Pączki z mięsem. Zdjęcie ilustracyjne istock / Mark Hochleitner
Wykonanie:
- Wymieszaj drożdże z połową szklanki ciepłego mleka.
- Dołóż łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Utrzyj żółtka z ostudzonym masłem, mąką, solą, mlekiem. Dołóż zaczyn.
- Wyrabiaj dokładnie ciasto. Wykonaj kulę. Przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj mięso. Ugotuj podroby i zmiel maszynką do mięsa. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj
- Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego pączki, jednocześnie nadziewając je mięsnym farszem.
- Tak przygotowane pączki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Rozgrzej olej i smaż pączki partiami.
Zobacz wideo
https://haps.pl/Haps/7,167251,29362076,paczki-z-serka-homogenizowanego-jakich-jeszcze-nie-jadles.html
Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty
Pączki nadziewane wątróbką z dodatkiem mąki gryczanej
Pączki nadziewane wątróbką i aromatycznymi przyprawami to nie lada przysmak! Kmin rzymski i pietruszka tak pobudzą apetyt, że nasi goście szybko opróżnią talerze. Przekonajcie się sami i wypróbujcie koniecznie poniższy przepis.
Składniki na ciasto:
- 50 gramów drożdży
- 750 gramów mąki pszennej
- 250 gramów mąki gryczanej
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 1/2 litra mleka
- olej
- 8 dag cukru
- 1 łyżki spirytusu
Składniki na farsz:
- 300 gramów wątróbki
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- kmin rzymski
- natka pietruszki
Dodatkowo:
Pączki nadziewane wątróbką. Zdjęcie ilustracyjne istock / Sergio Yoneda
Wykonanie:
- Wyrób drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj trochę cukru. Połącz i wymieszaj.
- Gdy masa wyrośnie, dodaj pozostałe składniki (poza tymi na farsz). Dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wykonaj farsz. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Dodaj pokrojoną wątróbkę. Podduś na ogniu. Dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Uformuj pączki i nadziej je przygotowanym farszem. Całość zlep dokładnie. Pączki odstaw do wyrośnięcia.
- Rozgrzej olej, przejdź do smażenia.
- Po usmażeniu wyciągnij z oleju i połóż na ręczniku papierowym.
- Pączki można podawać z surówkami lub same.
Zobacz też: Faworki: przepisy na wyjątkowo kruche faworki. Sekret tkwi w zastąpieniu mąki mało popularnym składnikiem