Pączki wytrawne - kulinarny hit czy kit? Poznaj przepis na staropolski przysmak i przekonaj się sam

Pączki wytrawne nie są obecnie tak popularne, jak te w słodkim wydaniu. Do XVI wieku pączki były serwowane głównie z mięsem, potem wyparły je te ze słodkim nadzieniem. Obecnie najczęściej przygotowuje się je z marmoladą, dżemami lub słodkimi kremami. Jak zrobić wytrawne pączki staropolskie? Prezentujemy najprostsze przepisy.

Pączki mięsne - czy warto je przygotować?

Aktualnie pączki mięsne nie są aż tak popularne. Na szczęście moda na nie wraca. Pączki można wykonać praktycznie z każdym rodzajem mięsa. W starodawnych recepturach możemy wyczytać, że najczęściej wykorzystywana w tym celu była słonina i tłusty boczek. Popularne były też pączki z podrobami. W dalszej części artykułu znajdziesz proste przepisy na pączki z mięsem. 

Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką

Pączki z nadzieniem mięsnym i cebulką to znakomity pomysł na obiad. Są proste w wykonaniu, a przy tym przepyszne. Jeżeli szukasz pomysłu na wytrawną przekąskę dla wyjątkowych gości, to trafiłeś idealnie. Zaskoczysz ich mało znanym przepisem, ale i nietuzinkowym smakiem. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:

  • kilogram mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 50 gramów drożdży
  • pół litra mleka
  • sól, pieprz
  • 10 żółtek
  • olej
  • kilogram mięsa (np. płucek)
  • cebula
Pączki z mięsem. Zdjęcie ilustracyjne
Pączki z mięsem. Zdjęcie ilustracyjne istock / Mark Hochleitner

Wykonanie:

  1. Wymieszaj drożdże z połową szklanki ciepłego mleka.
  2. Dołóż łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Utrzyj żółtka z ostudzonym masłem, mąką, solą, mlekiem. Dołóż zaczyn.
  4. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Wykonaj kulę. Przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. W tym czasie przygotuj mięso. Ugotuj podroby i zmiel maszynką do mięsa. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
  6. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj
  7. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego pączki, jednocześnie nadziewając je mięsnym farszem.
  8. Tak przygotowane pączki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Rozgrzej olej i smaż pączki partiami.
Zobacz wideo https://haps.pl/Haps/7,167251,29362076,paczki-z-serka-homogenizowanego-jakich-jeszcze-nie-jadles.html

Pączki nadziewane wątróbką z dodatkiem mąki gryczanej

Pączki nadziewane wątróbką i aromatycznymi przyprawami to nie lada przysmak! Kmin rzymski i pietruszka tak pobudzą apetyt, że nasi goście szybko opróżnią talerze. Przekonajcie się sami i wypróbujcie koniecznie poniższy przepis.

Składniki na ciasto:

  • 50 gramów drożdży
  • 750 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 1/2 litra mleka
  • olej
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżki spirytusu

Składniki na farsz:

  • 300 gramów wątróbki
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski
  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Pączki nadziewane wątróbką. Zdjęcie ilustracyjne
Pączki nadziewane wątróbką. Zdjęcie ilustracyjne istock / Sergio Yoneda

Wykonanie:

  1. Wyrób drożdże z ciepłym mlekiem, dodaj trochę cukru. Połącz i wymieszaj.
  2. Gdy masa wyrośnie, dodaj pozostałe składniki (poza tymi na farsz). Dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Wykonaj farsz. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  4. Dodaj pokrojoną wątróbkę. Podduś na ogniu. Dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  5. Uformuj pączki i nadziej je przygotowanym farszem. Całość zlep dokładnie. Pączki odstaw do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej olej, przejdź do smażenia.
  7. Po usmażeniu wyciągnij z oleju i połóż na ręczniku papierowym.
  8. Pączki można podawać z surówkami lub same.

Zobacz też: Faworki: przepisy na wyjątkowo kruche faworki. Sekret tkwi w zastąpieniu mąki mało popularnym składnikiem

Więcej o: